Varning – för bladlöss

NYHETER

Den nya fienden är grön

Foto: Bladlössen har börjat invadera svenska trädgårdar.

Fienden från öst har tidigare varit rödfärgad och argsint.

Den nya fienden är liten och grön – men skonar människor när den nu landstigit.

Bladlössen invaderar.

Bladlössen som den senaste tiden regnat ner över Östersjön har nu nått land. Rådmansö och Väddö i Roslagen är drabbade och husägare vittnar om tjocka klasar av de gröna insekterna i trädgårdarna, rapporterar Norrtelje Tidning på nätet.

"Mossiga klasar"

Susanne Zetterberg på Rådmansö knallade ut i trädgården på måndagen och gjorde en otrevlig upptäckt. Det satt drivor med bladlöss på björkar, trädgårdsmöbler och staket.

– Jätteäckligt. Jag sprutade med såpvatten för att få bort dem. De fanns överallt. När jag åkte ett ärende till Gräddö, var det bladlöss på staket längs vägen. De satt som mossiga klasar, säger Susanne Zetterberg till NT.se.

Kommer med vindarna

Bladlössen kommer med vindarna från Polen och Ryssland och har även drabbat södra Sverige. Men enligt trädgårdskonsulent Haldo Edlund på SLU kommer de att självdö och försvinna. Dessutom undviker de rosor.

– De har ingen kraft kvar att reproducera sig, säger han. De kommer att dö och försvinna.

Och det finns fler lösningar. Enligt sajten Trädgårdsväxter hela Sveriges trädgårdsguide heter motmedlet mot bladlöss nyckelpigor. En hungrig nyckelpiga kan nämligen hålla bladlusinvasionen i schack hela sommaren. Ser man en ensam nyckelpiga klättra på växterna i trädgården skall man "absolut inte störa den".