"Vi hoppas alla att man ska lösa hennes situation”

Reinfeldt kommenterade
fallet som upprört Sverige

Annica Holmquists historia har upprört ett helt land.

I SVT:s slutdebatt pressades Fredrik Reinfeldt av Lars Ohly – som kritiserade regeringens sjukförsäkringspolitik.

– Vi hoppas alla att man ska lösa hennes situation, sa Fredrik Reinfeldt.

Hon lider av en sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Och i dotterns blogg har man kunnat läsa om hur Annica Holmquist, 55, försöker orka med att leva samtidigt som Försäkringskassan vill att hon söker jobb – och socialtjänsten kräver att hon säljer sin lägenhet. Myndigheternas behandling har gjort att hon drabbats av självmordstankar.

Stöd på nätet

Bloggen spreds lavinartat över nätet och fler än 20 000 personer har delat med sig av texten på Facebook, men statsministern ville tidigare inte diskutera fallet.

Nu blev han tvingad av Lars Ohly när Vänsterpartiledaren fick chansen att pressa Reinfeldt under SVT:s slutdebatt. Ohly ställde själv frågan:

Anser du att det är värdigt ett välfärdsland att behandla en sjuk människa på det sättet?

Nej, det är inte värdigt om man helt saknar arbetsförmåga att man ska utsättas för pressen att försöka komma in på arbetsmarknaden. Det här är ett individuellt fall och jag hörde på radion att ansvarig på försäkringskassan sa att man redan på måndag hoppas kunna lösa hennes mycket utsatta situation. Det hoppas vi alla, för det är många som engagerat sig detta ärende.

Lars Ohly replikerade:

– Problemet är att Annica inte är ensam. Tusentals människor som far illa i de regelverk och system som du varit med att skapa. Du har sett till att människor utförsäkras istället för att få rätt till sjukförsäkring. Det är det som är det stora problemet.

Försvarade sin politik

Fredrik Reinfeldt försvarade då Alliansens politik och menade att förtidspensioneringen minskat.

– Den stora förändringen som skett är att vi minskat inflödet i sjukförsäkring och förtidspensionssystem. 140 personer om dagen förtidspensionerades i 10,5 år. Nu kommit ner till 50 som förtidspensioneras om dagen. Alternativtet att återgå till passivitet att osynliggöra människor är varken bra för människorna i Sverige eller Sveriges ekonomin.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN