Passagerarplan störtade i havet

Samtliga ombord befaras döda

Ett flygplan på väg från Beirut med 90 personer störtade i dag i Medelhavet – samtliga ombord befaras ha omkommit.

Orsaken tros vara dåligt väder.

– Ingenting tyder på att det fanns svenskar ombord, säger Barbro Elm, redaktör vid UD:s presstjänst.

Samtliga 90 personer ombord på ett plan från Ethiopian Airlines befaras ha dött sedan planet störtade i Medelhavet strax efter starten från Beirut natten till måndagen. Hittills har 34 döda kroppar hittats i vattnet – ingen överlevande.

Ethiopian Airlines flight 409 hade 90 personer ombord när det lämnade Beiruts internationella flygplats Rafik Hariri i Libanon klockan 02.30 i morse. Bara fem minuter efter start kraschade planet i Medelhavet.

– Kontrolltornet bistod piloten under starten och miste av någon okänd anledning plötsligt kontakten med planet, sa transportminister Ghazi Aridi till journalister på flygplatsen.

Hittills har 34 döda kroppar hittats i vattnet.

– Det är fortfarande oklart huruvida någon överlevt kraschen, säger Ghazi Aridi.

Ambassadörs fru dog

Minister Ghazi Aridi uppgav att planet hade 89 människor ombord: 54 libaneser, 22 etiopier, en irakier, en fransk kvinna, en syrier, två britt-libaneser, en kanadensisk-libanes och en ryss-libanes. Dessutom hade planet sju besättningsmedlemmar. Den franska kvinnan har identifierats som Maria Pietton, hustru till Frankrikes ambassadör i Beirut.

Eldboll över havet

Planet, en Boeing 737, hade Addis Abeba i Etiopien som mål. Hundratals etiopier hushållsarbetar i libanesiska hem.

Vittnen vid kusten sade att de såg en eldboll över havet utanför byn Na'ameh några kilometer söder om Beirut.

Ethiopian Airlines är en av huvudaktörerna på Afrikas flygmarknad och har nyligen beställt tio plan av den nya generationen Boeings 737-800.

Andra olyckan på kort tid

Libanon har haft oväder i två dagar med storm och skyfall som vållat översvämningar och skador i delar av landet, skriver AFP. Nyligen slog ett fartyg lastat med boskap runt i hårt väder utanför Libanons kust. Det hade 80 besättningsmän, varav 26 inte återfunnits och förmodas omkomna.

Det etiopiska flygplanets nedslagsplats är fastställd, säger transportminister Ghazi Aridi. Den är i havet 3,5 kilometer utanför kustbyn Na'ameh.

En sök- och räddningsinsats är igång, sade han utan att lämna närmare uppgifter.

Storm trolig orsak

Libanons president Michel Suleiman trodde inte att kraschen var något annat än en ren olycka.

– För stunden ter sig sabotage helt osannolikt. Utredningen får visa vad som var orsaken, sade han vid en presskonferens.

Försvarsminister Elias el-Murr konstaterar att vädret "i princip" var orsaken till olyckan.

Ghazi Aridi sade att han bett grannländer att hjälpa till med sökandet och räddningsarbetet. Libanons armé och flotta deltar i räddningsarbetet tillsammans med FN:s Libanonstyrka Unifil.

– Vi har kontaktat alla som kan hjälpa till, i landet såväl som i utlandet.

Ethiopian Airlines anses vara det säkraste flygbolaget i hela Afrika och har flera flyglinjer till Europa. Sedan 1980 har flygbolaget haft två krascher med dödlig utgång.

Här störtade planet
Publisert: