Coop sparkar 70 - vill ta in bemanningspersonal

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Frysterminalen i Enköping skulle bli en nysatsning för Coop. Men inte för de anställda.

Samtidigt som 70 personer sägs upp vill Coop ta in anställda från ett bemanningsföretag på den nya terminalen, enligt facket.

– Det är ett riktigt fult spel från företagets sida, det handlar bara om lönedumpningar, säger Per Ribacke, klubbordförande på Handels i Växjö.

Fackförbundet och Coop Logistik sitter just nu i hårda förhandlingar om vilka som ska stå för driften på den nya frysterminalen i Enköping.

Just nu står de helt i kollision.

70 anställda sägs upp

Enligt facket vill Coop Logistik vill ta in ett bemanningsföretag att utföra arbetet på den nya terminalen i Enköping - samtidigt som över 70 anställda sägs upp på två andra terminaler i Växjö och Johanneshov som håller på att avvecklas.

En av de som kommer att sägas upp är Per Ribacke i Växjö, som också förhandlar med Coop som klubbordförande för Handels i Växjö.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att ett företag som Coop går i bräschen för att hantera driftsfrågan så här. De vill inte ha med någon av den tidigare personalen över huvud taget. Det känns inte som om de lyssnar på oss i facket riktigt heller, säger Ribacke.

"Har ingen personalpolitik"

Han tror inte att de anställda i Johanneshov och Växjö skulle vilja jobba i Enköping, men däremot att personalen ska anställas inom Coop och inte via ett externt bemanningsföretag. Frågan är principiellt viktig, enligt Ribacke.

– Att använda sig av bemanningsföretag skulle sätta märke i hela lagerbranschen. De är oseriösa och har ingen personalpolitik, de anställda skulle bli väldigt utlämnade åt företaget.

KF (Kooperativa Förbundet) äger Coop. KF:s presschef Magnus Nelin säger att förändringarna inom Coop är en del i en effektivistering av logistikverksamheten.

– Det är därför vi lägger ner i Växjö och Johanneshov, säger han.

Varför vill ni använda er av ett bemanningsföretag?

– Vi förhandlar just nu med facket, och vi har inte förhandlat klart, därför kan jag inte kommentera det.

"Basen tillsvidareanställda"

Är bemanningsföretaget, som facket påstår, ett sätt att dumpa lönerna?

– Basen i Coop består av tillsvidareanställda. Sedan har vi bemanningsföretag vid vissa situationer. Så gör vi och så gör de flesta andra företag också. Vi vet inte hur det blir i det här fallet eftersom vi förhandlar fortfarande, säger Magnus Nelin.

Kan de anställda i Växjö och Johanneshov följa med till den nya arbetsplatsen i Enköping?

– Det finns olika lösningar. En del av logistikverksamheten i Växjö har tagits över av ett annat företag, Alwex, och de anställda har kunnat följa med dit. Hur det blir med övriga anställda i Växjö förhandlar vi ännu om.

Publicerad: