”Betalade taximördaren på övervakningsbilder”

NYHETER

Nya uppgifter om Shrien Dewani i brittisk press

Sydafrikansk polis har övervakningsbilder på Shrien Dewani, 31.

Bilder som visar hur han efter makan Annis död, överlämnar pengar till taxichauffören som nu dömts för medhjälp till mord.

Det skriver den brittiska tidningen The Sun i dag.

– Tongas påstående att han fick pengar av Dewani efter Annis död, backas upp i färg på videoinspelningen, säger en poliskälla i Kapstaden till The Sun.

Dömd chaufför

Svenska Anni Dewani från Mariestad blev 28 år. Hon mördades av sydafrikanska män varav en, taxichauffören Zola Tonga, har dömts till 18 års fängelse för mord, kidnappning och grovt rån. Två andra män är häktade, misstänkta för samma brott.

Tonga, som har samarbetat med myndigheterna för att så sänkt straff, har uppgett att Annis make Shrien Dewani i allra högsta grad var inblandad i mordet.

Tusen kronor för hjälpen

Enligt Tonga tog Shrien Dewani kontakt med honom redan när de anlänt till flygplatsen och frågade om han kunde hitta en yrkesmördare som kunde döda hustrun Anni för motsvarande 15 000 kronor. Planen: Fejka en bilkapning för att dölja mordet.

För besväret säger sig Tonga ha fått motsvarande cirka tusen kronor.

Enligt The Sun har sydafrikansk polis tillgång till bilder från övervakningskameror som visar hur Shrien Dewani, efter mordet på maken, betalar den nu dömde taxichauffören en summa pengar.

– Övervakningsbilderna visar hur de träffas på en restaurang på ett hotel där Shrien Dewani lämnar över pengar till chauffören, säger poliskällan till The Sun.

Efter mordet

Bilderna, samt bland annat utdrag ur telefonregistren och Tongas vittnesmål ska ha lett till att sydafrikanska myndigheter vill se Shrien Dewani utlämnad till landet.

– Det här var dagar efter att Annis kropp påträffades, vid en tidpunkt då Dewani bodde på Cape Grace Hotel och blev tröstad av anhöriga, säger källan till The Sun.

En internationell arresteringsorder utfärdades och i går framträdde Shrien Dewani i en domstol i centrala London, efter att själv sent kvällen innan ha tagit kontakt med polisen i Bristol.

Vill inte bli utlämnad

Domstolsförhandlingen gällde om han gick med på att utlämnas till Sydafrika, något som Shrien Dewani inte ville gå med på, trots att han tidigare sagt att han skulle göra ”allt han kan” för att få fram sanningen, inklusive åka till Sydafrika.

Domstolen beslutade att han ska släppas fri mot borgen i väntan på beslut om utlämning, men detta överklagades omedelbart av åklagaren. Shrien måste därför sitta fortsatt häktad upp till 48 timmar tills dess att överklagan har behandlats.