Lyxfällan-Charlies spartips döms ut

Av: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-profilen anklagas för att marknadsföra ”oseriöst” företag

Foto: indragen Charlie Söderberg har tipsat om att köpa trädplantor i Afrika – men nu får företaget kritik.Hemsidan för företaget Better Globe – som säljer trädplantor i Afrika.

Köp trädplantor i Afrika – få tolv gånger pengarna i avkastning.

Den kontroversiella sparformen marknadsförs av tv-profilen Charlie Söderbergs bolag.

– Det är oseriöst. Jag skulle inte rekommendera någon att satsa på det här, säger placeringsexperten Mats Wester.

Foto: Hemsidan för företaget Better Globe – som säljer trädplantor i Afrika.
Foto: Mats Wester.

Programledaren Charlie Söderberg har gjort sig känd som skuldsanerare i ”Lyxfällan” och för att stå på konsumenternas sida i ”Plus”.

Men hans huvudsakliga sysselsättning är i bolaget Balansekonomi. Det är ett utbildningsföretag dit tusentals privatpersoner vänder sig för att få ordning på sin ekonomi. Charlie Söderberg äger bolaget tillsammans med bland andra kompanjonen Lennart Göthe.

”Generös avkastning”

Flera som deltagit i Balansekonomis kurser berättar hur företaget Better Globe marknadsförs som en attraktiv sparform för deltagarna. Kortfattat går det ut på att köpa trädplantor i Afrika. När det är dags att avverka skogen får investeraren tillbaka en generös avkastning. Efter fem år får man tillbaka 15 procent. Efter 20 år ska man få tio gånger insatsen.

– Det låter väldigt bra och det är typiska varningssignaler. Man uttalar inte ordet risk någonstans. Det här är ett anmärkningsvärt sätt att marknadsföra en produkt, säger Ylva Yngveson, chef för Institutet för Privatekonomi.

Charlie Söderbergs kompanjon Lennart Göthe är ambassadör för Better Globe och har även bildat Better Globe Vision. Han är Charlie Söderbergs bästa vän och de har också bolaget Resurshuset tillsammans.

Better Globe delar kontor med Balansekonomi på Sveavägen i Stockholm. Personer som varit på föreläsningarna berättar att det finns affischer och reklam om Better Globe i anslutning till föreläsningarna. Dessutom jobbar flera personer samtidigt för båda företagen. Men enligt Lennart Göthe har Charlie Söderberg inget med trädplanteringen att göra.

– Charlie marknadsför inte Better Globe på sina föreläsningar.

Pratade med tidning

Fast när tidningen Camino frågade Charlie Söderberg om hans bästa tips för miljön och egna ekonomin fick de till svar:

– Jag investerar i skog i Afrika. Det hindrar ökenspridningen, gör dig koldioxidneutral med råge, skapar arbetstillfällen och ger en bra avkastning.

”Ingen kan lova det”

Placeringsexperten Mats Wester på Länsförsäkringar avråder privatpersoner från att investera i trädplantering:

– Virkespriset sätts av marknaden, det finns ingen som kan utlova en säker avkastning på det här sättet.

Aftonbladet har förgäves sökt Charlie Söderberg för en kommentar.

Tv-profilen uppger för Dagens Nyheter att ledare och coacher inom Balansekonomi inte får marknadsföra eller ge råd om olika placeringsalternativ.

– Möjligen kan det ha skett övertramp, säger Charlie Söderberg till tidningen.

Bengt Strömbro, ansvarig utgivare för ”Plus” i SVT, säger att Charlie Söderberg kommer att fortsätta som programledare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN