Nya regler ska stoppa hemmabomber

Foto: Scanpix
Bombdåden i Londons kollektivtrafik 2005 utfördes med hemmagjorda sprängämnen.
NYHETER

Bombexperter tror att helgens sprängladdningar kan ha varit hemmagjorda. Nya EU-regler som ska försvåra för terrorister att tillverka bomber är på gång.

På nätet finns en uppsjö av bombrecept och många av ingredienserna är relativt lätta att få tag på.

– Tyvärr finns det hur mycket som helst. En del av sajterna har riktiga bomber, på andra sajter verkar det mest som att de försöker få folk att spränga sig själva i luften, säger Henric Östmark, forskningschef på FOI.

Enligt Bo Janzon, professor och vapenexpert, var de laddningar som mannen bar på i helgen troligen hemmabyggen. Exempelvis skulle de kunna ha varit baserade på väteperoxid, som finns bland annat i färghandeln.

Ska bli svårare

– En enda person skulle säkert kunna tillverka den själv, även om det kräver vissa resurser och att man får tag på sprängämnen.

Bombdåden i Londons kollektivtrafik 2005 utfördes till exempel med hemmagjorda sprängämnen, baserade på väteperoxid. Det är bland annat Londonattackerna som har lett till att EU nu agerar för att minska tillgängligheten på flera kemikalier.

– Det ska bli svårare att tillverka bomber av de kemikalier som finns i handeln, säger Henric Östmark.

Både Henric Östmark och Bo Janzon avråder bestämt från att försöka bygga bomber, och inte bara för att upptäckt kan leda till fängelse. Det händer att personer förlorar kroppsdelar, sin syn eller till och med dödas när de försöker tillverka bomber hemma.

Tre greps i Norge

För att tillverka bomber av den typ som briserade i helgen kan det krävas veckor till månaders arbete. Flera terrorplaner har gått i stöpet under de senaste åren i och med att polisen har upptäckt amatörbombtillverkning i tid. Till exempel greps tre män i Norge i somras, misstänkta för att ha planerat terrordåd med just väteperoxidbomber.

Men även när det går så långt att bomberna används i terrordåd går det ofta inte som planerat och det är inte alltid bomberna utlöses.

– Det behövs en viss kunskap och färdighet för att få det att fungera. Det är väl det som räddar oss i många situationer, säger Henric Östmark.

TT