Ask: Jag är chockad

”Det här är helt oacceptabelt och oroväckande”

Justitieminister Beatrice Ask är chockad över det misstänkta terrordådet i Stockholm.

– Det här är helt oacceptabelt och oroväckande, säger hon till Aftonbladet.

Men hon tycker inte att terrornivån i Sverige måste höjas.

Den svenska justitieministern meddelades i går kväll om sprängdådet i centrala Stockholm. I morse fick hon reda på att polisen rubricerar händelsen som ett misstänkt terroristbrott.

– Vi har varit förskonade från sånt här i Sverige tidigare, därför blir man bekymrad över det som har hänt. Men vi måste utreda vad som ligger bakom innan vi drar slutsatser, säger Beatrice Ask när Aftonbladet möter henne på Radiohuset i Stockholm på söndagseftermiddagen.

Behöver inte vara rädd

Hon säger att människor inte behöver vara rädda, men hon förstår att sprängdådet väcker många funderingar bland svenskarna.

– Det är självklart att människor blir oroliga och upprörda när något sånt här inträffar, men det finns inga indikationer, så vitt jag vet, på att det ska hända något mer. Men det är klart att man blir orolig och det är därför Stockholmspolisen har mycket personal ute nu.

Finns det anledning för folk att hålla sig inne?

– Nej, den information som polis och säkerhetspolisen kan ge kommer att ges. Det är viktigt när något sånt här händer att inte bara reagera snabbt och ändra sitt liv, utan visa att vi inte viker oss för några sådana här händelser. Sverige är ett öppet och fritt samhälle och det är så vi vill ha det.

Ask tycker inte att man kan klandra polisen för att de inte hade information händelsen och kunde stoppa den i tid. Hon säger att det inte finns några indikationer på att ett sprängdåd var på gång i Sverige.

Haft kontakt med utlandet

Under dagen har hon haft kontakt med flera utländska kollegor. Bland annat den norska justitieministern Knut Storberget.

– Han ringde och ville framföra att Norge delar den oro som finns.

Tycker du att Sverige bör höja sin terrornivå efter det som har hänt?

– Det är inte min sak att bedöma, men säkerhetspolisen har sagt att det inte finns någon anledning att ändra på den nivå som vi ligger på nu.

Justitieministern vill inte kommentera den pågående polisutredningen.

– Den kommer att pågå under en längre tid, men polis och säkerhetspolis kommer att ge fortlöpande information under hela utredningen.

Ask tycker inte att fler resurser måste tillföras till polis- och säkerhetsarbete, efter det inträffade.

– Inte i nuläget, men det kan bli en fråga för regeringen att ställning till längre fram.

Publisert: