Talibanerna: Vi sköt dem

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Det är vi som ligger bakom attentatet”

Aftonbladet besökte i går byn Gor Tepa, där de svenska soldaterna Gunnar Andersson, 31, och Johan Palmlöv, 28, sköts ihjäl i söndags.

Byborna är alltför rädda för att berätta några detaljer om attentatet.

Men de är tydliga med vilka som är skyldiga – talibanerna.

Enligt källor till Aftonbladets medarbetare i Afghanistan, Enayat Najafizada tog talibanerna runt talibanledaren Wazir Gul i går på sig ansvaret för attentatet mot löjtnant Gunnar Andersson och kapten Johan Palmlöv.

Vaktade av talibankrigare

Enayat Najafizada intervjuade 2009 Wazir Gul i en närliggande by. Talibanerna gick då med på att ta honom till en hemlig plats där den lokale ledaren fanns.

Efter en halvtimmes färd med bil på skumpiga vägar stannade de framför ett stort lerhus som vaktades av flera talibankrigare.

Där inne satt en man i 40-årsåldern på jordgolvet. Hans ansikte var täckt med en turban. Intill mot väggen stod en AK47.

Mannen presenterade sig som Wazir Gul, ledare för talibanerna i Charbolak-distriktet.

Han berättade då att de låg bakom attentat mot utländska soldater och att de skjutit mot svenskar.

– Det är vi som ligger bakom attentatet och vi kommer snart att slå till igen, sade han då.

”Tänker hämnas”

Attentatet de då genomfört var en hämnd, enligt Wazir Gul:

– Utländska trupper har dödat tre av våra talibankrigare. Vi tänker hämnas till dess att utlänningarna lämnar vårt land.

I går sade källor till Aftonbladets utsände att de gjort verklighet av de hoten genom dödskjutningen av de båda svenskarna i helgen. Aftonbladets utsände lyckades inte få direktkontakt med Talibanerna i går.

”Förser oss med vapen”

I intervjun i somras hävdade Wazir Gul att han basar över 70 talibankrigare som är beredda att slå till mot svenskarna. Hans order kommer från höga talibanledare i Kandahar och Pakistan.

– De förser oss med vapen och ammunition. Sedan genomför vi våra attacker. Vi planerar nya självmordsattacker mot afghanska och utländska trupper.

Enayat Najafizada frågade vad som krävs för att talibanerna ska lägga ner vapen. Förhandla och vara med i en fredsprocess.

– Utlänningarna måste lämna landet. Först då kan vi ställa upp i valen, sade Wazir Gul.

Han kräver en regering som följer Islam. Och att Sharialagar återinförs i hela landet.

– Vi är muslimer och vill inte ha några otrogna i vårt land, säger Wazir Gul.

”Hade pratat med honom”

Den man som sköt Johan Palmlöv och Gunnar Andersson uppges tidigare ha arbetat åt svenskarna. Johan Palmlövs anhöriga bekräftar att han var känd av den svenska truppen sedan tidigare.

– Johan hade träffat den här polisen flera gånger tidigare och pratat med honom. Helt plötsligt vänder han sig om och skjuter dem, säger hans bror Marcus.

– Det var så fegt.

Gärningsmannen sköts till döds på platsen av svensk miliär. Enligt samma källor till Enayat Najafizada som i går uppgav att talibangrupperingen låg bakom dödskjutningen ska någon av talibanerna uppträtt på platsen i en polisuniform.

Fotnot: I dagens tidning publiceras denna artikel i en version där man får intrycket att intervjun med Wazir Gul är gjord i går. Det är ett missförstånd. De nya uppgifterna kommer från källor som uppger att grupperingen kring Wazir Gul ligger bakom dödsskjutningen. Aftonbladet beklagar oklarheten som beror på ett missförstånd mellan redaktionen i Stockholm och vår medarbetare i Afghanistan.

Publicerad: