S-politiker begärd häktad

NYHETER

Den 53-årige S-politiker från Stockholm som misstänks ha planerat kidnappa en syrisk diplomats dotter begärdes på onsdagen häktad.

Socialdemokraterna inväntar polisens utredning innan de tar ställning till mannens politiska framtid.

Åklagare Katarina Lenter begärde att S-politikern ska häktas på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov i april-maj 2010 i Täby. Häktningsförhandlingen äger rum på torsdagseftermiddagen. Mannen nekar till brott.

Medieuppgifter gör gällande att den högt uppsatte diplomaten på Syriens ambassad tillsammans med S-politikern planerade att kidnappa dottern och föra henne ur landet. Motivet ska ha varit så kallat hedersrelaterat – det vill säga att fadern eller familjen kände skam över dotterns eventuella kärleksförbindelser.

Redan utvisad

Enligt uppgift till TT har den syriske diplomaten redan utvisats. TT:s källa säger att hans flygplan skulle landa i hemlandet på onsdagseftermiddagen.

Utrikesdepartementet i Stockholm vill dock inte kommentera uppgiften.

Enligt TT:s källor väntas Syrien inte svara med att utvisa en svensk diplomat eftersom det inte finns några politiska skäl till Sveriges utvisningsbeslut.

Innan Socialdemokraterna tar något eventuellt beslut om att sparka den förtroendevalde Stockholmspolitikern måste det klarna om han är skyldig eller inte, säger kommunsekreterare Tomas Rudin till TT.

Motstridiga uppgifter

– Det är en väldigt allvarligt anklagelse, men just nu vet vi för lite vad det här kan få för konsekvenser för honom och för oss. Men vi hoppas och tror naturligtvis att polisen kommer att kunna reda ut det här.

Det finns även uppgifter som säger att den gripnes förehavanden ska ha varit helt oskyldiga, enligt Rudin.

– Jag har en hel del information från olika håll som försöker rätta till vad som har inträffat, och de går helt stick i stäv med vad som har rapporterats om varför han ska ha haft de här kontakterna, säger han, utan att värdera vad som är sant.

TT