Fönsterkrypare kan fria Kaj, 47

Publicerad:
Uppdaterad:

Unik rekonstruktion ger livstidsdömd nytt hopp

1 av 3 | Foto: två av tre kom igenom I en ny rekonstruktion som genomfördes i går kom två av tre testpersoner igenom en fönsterglugg med samma mått som mördaren setts krypa igenom.

KALAMARK. Måtten på en ladugårdsglugg – och en snusprilla.

Det kan fria livstidsdömde Kaj Linna, 47.

Mer än sex år efter rånmordet gjordes i går en unik rekonstruktion på uppdrag av Högsta domstolen.

En aprilkväll 2004 såg ett vittne benen på en person som kröp in i en öppning i ladugården i Kalamark. Uppgiften skulle bli central i utredningen kring rånmordet på Roger Lindberg och den grova misshandeln av hans handikappade bror. Med stor sannolikhet var den som sågs krypa in den maskerade mördaren.

Av den anledningen uteslöts en av de möjliga gärningsmännen – han ansågs vara för överviktig för att komma igenom fönsterhålet.

Kaj Linna – som dömdes för brotten mot sitt nekande och utan någon bindande teknisk bevisning – var den ende som fick krypa in genom öppningen vid en tidigare rekonstruktion.

Begärde resning – igen

47-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig.

I april förra året begärde han för andra gången resning hos Högsta domstolen.

– De tog ett mycket ovanligt beslut: att göra om rekonstruktionen. Tanken var att se om personer med ungefär samma kroppshydda som två vittnen i målet kunnat ta sig igenom fönstret, säger Kaj Linnas advokat Johan Eriksson.

Under den videofilmade rekonstruktionen i går hade polisens tekniker fyra figuranter med olika kroppsform.

Är nöjd med resultatet

Johan Eriksson är nöjd med resultatet: två av tre kom igenom.

– Den tjockaste figuranten kunde passera medan den som var mer bred över axlarna inte lyckades komma in.

En lös ram med samma mått som gluggen användes också – där kom tre av fyra figuranter igenom.

– Det bevisar min synpunkt att frågan om man tar sig igenom bara kan bekräftas genom att dra en ram över kroppen. Det är dessutom annat än kroppsbyggnad som spelar in, som vilja och drivkraft.

Vad innebär det för din klient?

– Man kan säga att rekonstruktionen som domstolen hade på sitt bord inte var korrekt utan byggde på ett felaktigt underlag.

Kommer Kaj Linna att få resning?

– Det hoppas vi men jag vill inte föregripa deras beslut.

Dna stämmer inte

Ytterligare en omständighet talar starkt för en ny rättegång. I förra förundersökningen fanns en snusprilla som hittades i anslutning till brottsplatsen.

– Prillans dna stämmer inte med Linna och inte med bröderna. Det kan vara mördarens, säger en person med insyn i utredningen.

Publicerad: