Nyheter

Moderaterna: Vi älskar USA

Av: 

Josefin Sköld

NYHETER

Wikileaksdokumenten avslöjar partiets stöd

Skakar hand Fredrik Reinfedlt beskrivs i dokumenten inför mötet med George Bush 2007 som en mycket bättre ledare att arbeta med USA än företrädaren Göran Persson.
Skakar hand Fredrik Reinfedlt beskrivs i dokumenten inför mötet med George Bush 2007 som en mycket bättre ledare att arbeta med USA än företrädaren Göran Persson.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) älskar USA.

Nya hemligstämplade dokument läckta av Wikileaks avslöjar toppdiplomaternas rapporter från amerikanska ambassaden i Stockholm.

”Sverige förpassar neutraliteten till historiens soptunna”, skriver en ambassadör.

Försvarsminister Sten Tolgfors.

Wikileaks fortsätter att läcka hemligstämplade dokument från amerikanska ambassader runt om i världen.

Svenska Dagbladet har specialgranskat ett hundratal telegram från ambassaden i Stockholm. Fram träder bilden av ett mycket tätt säkerhetssamarbete mellan Sverige och USA.

”Stark partner”

I ett krypterat dokument dömer den amerikanska ambassadören Michael Wood ut den svenska neutraliteten:

”Sverige är visserligen inte Nato-allierad men är i praktiken en pragmatisk och stark partner”, skriver han, enligt SVD.

Wood understryker att Sveriges officiella linje är alliansfrihet i fredstid och neutralitet i krig. Men, landets aktiva deltagande i Natos Partnerskap för fred och rollen som ledare för 1 500 man starka Nordic Battle Group, visar att den officiella bilden är en osanning.

”Sverige förpassar neutraliteten till historiens soptunna”, sammanfattar ambassaden efter ett samtal med statssekreterare Håkan Jevrell.

Vid ett möte mellan försvarsminister Sten Tolgfors och ambassadens personal ska Tolgfors ha berättat hur lätt han har att få politiskt stöd för svenskt deltagande i krig under Natos paraply. Men att driva ett medlemskap i militäralliansen skulle vara svårare, menar Tolgfors enligt rapporten som SvD tagit del av.

Bättre än Persson

Ambassaden skriver efteråt att det är ”ett faktum” att Sverige rört sig närmare USA och Nato.

Inför Fredrik Reinfeldts möte med George Bush i Washington 2007 skriver Wood att Reinfeldt är en ledare som är ”bättre skickad att arbeta med USA än sin företrädare”, Göran Persson.

Flera moderaters inställning och samarbetsförmåga hyllas i telegrammen. Inför Sten Tolgfors resa till Washington skriver ambassadören att förutsättningarna är väldigt goda. ”Tolgfors berättade för ambassadören att han älskar USA”.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: