Nyheter

Fortsatta strider i Bangkok i dag

Av: 

Olof Jönsson

Erik Wiman

Thomas Eriksson

NYHETER

Börshuset i lågor

BANGKOK/STOCKHOLM. Trots att rödskjortornas ledare kapitulerat fortsätter striderna i Bangkok.

Flera länder utrymmer sina ambassader och nyligen bröt en brand ut i Bangkoks börshus.

Omkring 100 anställda vid en tv-kanal uppges vara instängda i en byggnad som demonstranter satt eld på, rapporterar en tjänsteman.

Nu kommer uppgifter om att våldet spridit sig till andra delar av landet.

Strax efter lunch kom beskedet. De regeringskritiska så kallade rödskjortorna ger upp sedan thailändska armén trängt in i deras läger i centrala Bangkok.

Kapitulationen föregicks av skottlossning, tårgasbomber och en framryckning av bepansrade stridsfordon in i de protesterande rödskjortornas läger.

Våldsamma strider bröt ut på gatorna. Demonstranternas väpnade falang, de så kallade svartskjortorna, satte flera hus i brand runt om i staden och svarta rökpelare steg mot himlen.

Demonstranterna kapitulerar

Efter timmar av våldsamma strider uppgav politikern Wittaya Buranasiri från ett parti allierat med rödskjortorna bekräftade att en kapitulation väntades och kort därefter kom beskedet:

Rödskjortorna som i veckor förlamat den thailändska huvudstaden ger upp. Enligt AP leddes två av rörelsens viktigaste ledare bort av polis.

Därefter uppgav militärtalesmän att insatsen mot demonstranterna var över och att armén hade full kontroll över Bangkok.

Ambassader stänger

Oroligheterna fortsätter dock och AP rapporterar att flera granater exploderade samtidigt som rödskjortorna tillkännagav kapitulationen.

Flera ambassader, bland annat Danmarks och Österrikes, har stängt och flyttat verksamheten från oroshärden inne i Bangkok.

Sveriges ambassad ligger en bit bort från de värsta oroligheterna men Sveriges ambassadör Lennart Linnér säger till TT att människor börjar dra sig undan även i närheten av ambassaden.

– Vi håller öppet än så länge och får se hur det går. Men våra lokalanställda behöver inte komma till jobbet om de känner sig otrygga, säger Linnér.

Sprider sig utanför Bangkok

Samtidigt utbröt dock liknande demonstrationer i andra delar av landet. Enligt Bangkok Post har demonstranter angripit stadshusen i Khon Kaen och Udon Thani i protest mot militärens offensiv.

I Khon Kaen bröt ett tusental rödskjortor igenom en poliskedja vid huvudingången till stadshuset. De hade med sig bildäck och brännvätska och hotade sätta eld på stadshuset om inte representanthuset upplöstes.

I Udon Thani bröt över 5 000 rödskjortor igenom en kedja av poliser, soldater och frivilliga och tog sig in i stadshuset.

”Hoppas mitt hem finns kvar”

Aftonbladet har varit i Bangkok sedan i måndags morse. Onsdagens strider har varit de absolut våldsammaste hittills och stämningen på gatan är mycket spänd.

Vid halv åttatiden på morgonen, svensk tid, uppgav polis att minst fem personer dödats, varav en italiensk journalist. nyhetsbyrån TNA rapporterade att ett 50-tal personer skadats.

Minst 42 personer uppges ha skadats bara i den senaste veckans oroligheter.

Lämnar sina hem

Många har även valt att fly staden.

– Jag känner bara vanmakt över kriget som har förvandlat våra kvarter till den här hemska platsen, säger affärsinnehavaren Poy Sribukun som drar ned ett ståljalusi framför sitt skyltfönster och låser noggrant.

– Jag hoppas att mitt hem och min butik finns kvar när jag kommer tillbaka.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter