Nyheter

”Har förtroende för Arkelsten”

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Reinfeldt höll pressträff om resorna

Fredrik Reinfeldt uttalade sig i dag om de senaste dagarnas turbulens kring sin närmaste medarbetare Sofia Arkelsten.

Han menar att han har fullt förtroende för sin partisekreterare trots att hon låtit sig bjudas på resor av bland annat oljejätten Shell.

– Jag tror att hon kommer att göra ett alldeles utmärkt jobb, säger Fredrik Reinfeldt.

De senaste dagarna har Reinfeldts partisekreterare Sofia Arkelsten varit i hetluften.

Detta på grund av en bjudresa till Sydfrankrike för två år sedan som oljebolaget Shell betalade åt henne – en resa som nu granskas av åklagare. Aftonbladet kunde i dag också avslöja att hon låtit sig bjudas på ytterligare två resor av intresseorganisationer, till Tanzania och Helsingfors.

”Har förtroende”

I dag höll statsminister Fredrik Reinfeldt presskonferens på Rosenbad där han gav Arkelsten sitt stöd. Men han sa också att hon gjorde rätt som lämnade sitt styrelseuppdrag i börsbolaget Sweco, där hon valdes in i våras med ett arvode på 175 000 kronor.

– Det var rätt av henne att lämna styrelseuppdraget.

Han säger att han inte kan svara på om Arkelstens bjudresor skadar förtroendet för Moderaterna.

– Det är för tidigt att säga. Men vi har förtroende för Sofia Arkelsten, det är viktigt att säga. Hon har precis tillträtt som partisekreterare och jag känner stort förtroende för henne i den rollen. Jag tror att hon kommer att göra ett alldeles utmärkt jobb, säger Fredrik Reinfeldt.

Ingen enkel gränsdragning

Han säger att det är svårt att säga var gränsen går för en riksdagsledamot när det gäller till exempel att låta sig bjudas på resor.

– Gränsen går inte entydigt att slå fast. Riksdagsledamöter ska vara kunniga om omvärlden men inte heller hamna i situationer där de kan misstänkas för otillbörlig påverkan och det beklagar Sofia Arkelsten om hon gjort.

– Vi vill att riksdagsledamöter ska ha kontakt med omvärlden men det är viktigt hur man ska dra gränserna. Det är inte en alldeles enkel gränsdragning och en diskussion jag ämnar återkomma till, säger Reinfeldt.

”Inte hunnit”

På Aftonbladets fråga om Fredrik Reinfeldt själv låtit sig bjudas på några resor säger han:

– Det har jag inte hunnit gå igenom. Jag har varit riksdagsledamot sedan 1991 så jag har inte hunnit titta igenom det. Men det är en fråga som borde ställas till många riksdagsledamöter.

Arkelsten upplever inte att hon påverkats otillbörligt av de resor hon gjort enligt Reinfeldt.

– Hon uppfattade att det var inom ramen för sitt riksdagsuppdrag. Hon uppfattade det som att hon var tillfrågad att delta vid ett seminarium.

Varit öppen

Enligt Fredrik Reinfeldt har Sofia Arkelsten varit öppen med sina resor i sin blogg, hon har alltså inte försökt dölja dem.

– Men vi förstår nu att det här kan leda till kritik och att vi måste se över våra gränsdragningar så det inte kan ses som att vi blir utsatta för otillbörlig påverkan.

Att Arkelsten efter resan som oljejätten Shell bjöd henne på talade väl om oljebolaget både i riksdagen och på sin blogg säger Reinfeldt:

– Jag förutsätter att hon har grund för allt hon säger.

På frågan om riksdagsledamöter egentligen borde betala sina egna resor säger Reinfeldt:

– Betala själv, ja då är vi möjligen i ett landskap då mycket av kontakterna kommer att stängas ned. Ibland får man en känsla av i debatten att det vore det enklaste.

Rättslig prövning

I går kväll frågade Aftonbladet och Sifo 1 000 svenska väljare om de anser att Sofia Arkelsten bör avgå som partisekreterare.

Var fjärde väljare, 24 procent, svarade ja på frågan.

Men frågan om Arkelsten ska ta time out eller inte nu när en åklagare ska utreda ärendet är för tidigt ställd sa Reinfeldt på presskonferensen.

– Vi vet ännu inte vad för sorts rättslig prövning det kommer att leda till.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: