SMHI

Varning för trafikkaos – i kväll

Av: 

Anders Munck

Victor Stenquist

NYHETER

SMHI har utfärdat vädervarningar för hela södra Sverige under tisdagskvällen.

Hala vägar och hårda vindar har orsakat kaos i hela landet.

Ölandsbron var ett tag helt avstängd efter vindar med orkanstyrka rapporterats.

Kaoset på vägarna fortsätter – och väntas fortsätta fram till torsdag.

Flera långtradare blåste av E18 mellan Bålsta och Enköping.
Flera långtradare blåste av E18 mellan Bålsta och Enköping.

Snön faller i hela södra Sverige. Lokalt har det kommit två decimeter.

Och SMHI:s varningar till trots har det blivit stora problem i trafiken med många olyckor.

Ölandsbron avstängd

Vid 22.30-tiden stängdes Ölandsbron för trafik i båda riktningar efter att orkanvindar rapporterats i området.

– Det var över 33 sekundmeter när vi stängde av. Det händer inte ofta, säger Bo Holgersson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar län.

Taxichauffören Daniel Lundell hade gjort en körning till Färjestaden på Öland och fastnade på ön.

– Det stod en räddningstjänstbil i vägen och de hänvisade alla att köra tillbaka. Jag skulle ha hämtat folk på flyget i Kalmar, men det är ju kört nu, säger Daniel Lundell.

– Jag körde ju ganska precis över bron, och visst drog det lite i bilen. Men det kändes extremt att stänga av den.

Vid 23.20-tiden började polisen släppa över personbilar över bron då vidnen mojnat något. Vid 00.10 öppnades bron helt för trafik då vindstyrkan var nere i 23 meter per sekund.

Fyra bussolyckor

Totalt fyra bussolyckor rapporterdes tidigare under tisdagen. Bland annat körde en buss med Borås herrlag i basket av E 4 i höjd med Mjölby. Bussen körde ner i diket och hamnade på sidan, men ingen skadades allvarligt. Tidigt på eftermiddagen körde en buss av vägen vid Manntorp med 18 personer ombord. Inte heller där skadas någon allvarligt.

I Mullsjö utanför Jönköping satt ett 20-tal långtradare fast i snön under många timmar. Orsaken var en bärgning som hindrade snöröjning när det snöade som kraftigast tidigare. Kraftiga vindar förvärrade situationen och gör att räddnignsinsatsen dröjde. Polisen räknade med att insatsen skulle vara klar och vägen farbar vid 1-tiden under natten mot onsdag.

Översvämningar i syd

Snöovädret tilltar på tisdagskvällen och natten i östra delarna av Götaland och Svealand och Trafikverket rekommenderar att man låter bilen stå, om möjligt.

– Om man ändå måste köra bör man se till att man har rätt däck, att hålla avståndet och att ha gott om tid, säger Tobbe Lundell på Trafikverket.

Vädret har även ställt till problem med stigande vattennivåer i Kronoberg och Blekinge. Ett gruppboende i Smedby väster om Kalmar hotades av att svämmas över. Räddningstjänsten byggde en fördämning runt boendet.

På Öland har minst 13 villor fått sina källare översvämmade. I Blekinge svämmades E 22 över i höjd med Ramdala i Karlskrona. Bara ett körfält var öppet.

Många mindre olyckor rapporterades från Göteborg, och i Stockholm har halkan orsakat problem för busstrafiken. I södra delen av Stockholms län blev bussarna försenade, på vissa håll upp emot 90 minuter.

Mer snö i morgon

Snövädret ligger kvar över södra Sverige under onsdagen. Då blir det ännu kallare och minusgrader i hela landet.

– Det kommer snö på fredag också, men bara lokalt, säger Lisa Frost.

Både under tisdagen och onsdagen blåser det kraftigt längst kusterna, omkring 15 sekundmeter, enligt SMHI. Först på torsdag avtar nederbörden och snöovädret drar vidare.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SMHI

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Trafik