Svårt få ut svenskar ur Libyen

Publicerad:
Uppdaterad:

Arbetet med att få ut det 30-tal svenskar som befinner sig i Libyen pågår för fullt.

– Det är svårt, otroligt svårt att nå ut till alla svenskar med de miserabla förutsättningar för kommunikation som finns i Libyen, sade Joakim Larsson på UD:s presstjänt på tisdagskvällen till TT.

I huvudstaden Tripoli befinner sig 15–20 svenskar. Några har redan kunnat lämna landet medan andra har transporteras till en uppsamlingsplats som Ericsson Camp tillhandahåller. Den ligger mellan huvudstaden och flygplatsen och där ska läget vara under kontroll. Desto värre var det tidvis på flygplatsen.

Svenskar på väg hem

– Det var väldigt kaotiskt på flygplatsen med en väldig trängsel. Men vi vet nu att några av svenskarna är på väg hem just nu, sade Joakim Larsson.

Enligt UD så förbättrades situationen på flygplatsen under tisdagen.

– Svenskar kan nu vända sig till hjälpdiskar på flygplatsen som Portugal, Österrike och Tyskland har satt upp. Det använde vi oss av i Egypten nyligen och det fungerade. Dessutom jobbar vi på att få ner personal till Tripoli, sade Joakim Larsson.

UD uppmanar nu de svenskar här hemma som vet att de har anhöriga i Libyen att höra av sig till UD med information.

Alternativ plan

Storbritannien planerar att skicka specialchartrade plan för att undsätta brittiska medborgare i Libyen. Några liknande planer hade UD ännu inte på tisdagskvällen.

– Som det ser ut nu så satsar vi på att få ut svenskar med de reguljära och specialchartrade transporter som redan finns. Vi följer dock läget timme för timme och skulle läget bli värre så har vi planer för alternativa sätt att få ut svenska medborgare, vilka kan jag inte gå in på, sade Joakim Larsson.

Ericsson har ett 50-tal anställda i Libyen, varav den absoluta majoriteten är inhemsk. Bara ett fåtal är svenska.

– Vi har varit i kontakt med vår personal under dagen och läget är under kontroll. Vi följer dock noga utvecklingen och tittar på olika transportlösningar för våra anställda, säger Ericssons presschef Ola Rembe.

TT

Publicerad: