Nyheter

Ödslig stämning mitt i strejken

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Restaurangägare suckar åt de tomma borden, bussar kör halvfulla och de grekiska turisterna lyser med sin frånvaro.

Aftonbladets Sofia Olsson Olsén är för tillfället strandad på den lilla ön Donoussa, utanför Naxos.

– Maten blir det första problemet eftersom den kommer med båtarna, säger hon.

Aftonbladets Sofia Olsson Olsén
Aftonbladets Sofia Olsson Olsén

I dag står Grekland helt stilla. Sofia Olsson Olsén och hennes familj ska just bege sig ner till den enda affären på ön för att bygga på matförrådet. Annars är generalstrejken än så länge inget större orosmoln, de ska vara kvar på den lilla ön i minst två veckor till. Problemen börjar först om maten sinar, eller om strejken förlängs så att de inte kan ta sig hem.

– Skulle strejken bli värre så skulle vi inte kunna ta oss in till Aten. Här ute på öarna är det känsligt, båtarna är det enda sättet att ta sig här ifrån. Allt vatten transporteras från fastlandet med båt en gång i veckan. Ställs båtarna in blir går det inte att få tag på dricksvatten.

Tomt på gatorna

När de landade i Aten på midsommardagen var det långt ifrån samma Grekland som de är vana vid och har återvänt till under trettio år.

– Det är en markant skillnad. Det är färre turister, färre på stränderna, på restaurangerna och på flygbussarna. Vi har varit på Donoussa 10 gånger och det är betydligt färre grekiska turister i år. Ön brukar annars locka till sig grekiska ungdomar med lite alternativ livsstil. Men de har inte råd att åka trots att de vanligtvis bor gratis på stränderna. Den grekiska ungdomsarbetslösheten märks verkligen.

"Folk orkar inte bry sig"

Ön Donoussa har ungefär 160 personer bofasta året om, på sommaren dubblas antalet med turister som vanligtvis återvänder år efter år. Stämningen bland de andra turisterna är väldigt avslappnad, berättar Sofia Olsson Olsén.

– Det är väldigt laid back, folk orkar inte riktigt bry sig. Även de som är bofasta på ön verkar oberörda. De följer med i vad som händer men det är en så pass liten ö med i princip autonomt styre, det finns nästan ingen koppling till fastlandet.

– Om 15 dagar måste vi in till Aten igen och sätta ungarna på flyget, vi får hoppas att det löser sig till dess.

Elen stängs av

Aftonbladets Ylva Niklasson befinner sig i Kyparissía på den grekiska västkusten. Hon flyger hem på lördag men har inte börjat oroa sig över hur strejken eventuellt kan tänkas påverka hemfärden. Kyparissía är främst ett semestertillhåll för grekiska turister, eftersom grekernas semester inte börjat ännu är staden helt folktom.

– De stänger av elen ett par timmar varje dag vid olika tidpunkter. Det är lite störande eftersom vi inte kan ha maten i kyl eller frys under de timmarna. Annars försöker vi bara ha semester och inte tänka på hemfärden.

- Men två i vårt resesällskap skulle egentligen åkt hem i morgon. Eftersom det skulle vara svårt att få tag i bussar till Aten och flygplatsen bestämde de sig för att boka om biljetten till lördag. De var ute i god till, innan strejken kommit igång, så det var inga problem att boka om biljetten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: