”Jag avgår för landets bästa”

avSusanna Vidlund, Sofia Roström Andersson

Hans regering har förlorat majoriteten i parlamentet.

Allt fler tappar förtroendet för honom.

Nu lovar Silvio Berlusconi att avgå.

Foto: AP
Berlusconi och Umberto Bossi.

75-årige Silvio Berlusconi har klamrat sig fast vid makten.

Snart är hans tid som Italiens premiärminister över.

Träffade presidenten

I dag förlorade Berlusconis koalitionsregering majoriteten i parlamentet – sedan hade han och president Giorgio Napolitano ett timslångt möte.

Berlusconi har nu lovat att avgå så snart den nya budgeten antas och parlamentet godkänt det ekonomiska reformpaket som eurozonens ledare kräver av Italien, skriver AP.

– När finanslagen har godkänts, som har de tillägg som Europa kräver och som eurogruppen har begärt, så kommer jag att avgå. Då kan statschefen inleda förhandlingar, sa Berlusconi till sin egen tv-kanal Canale 5, enligt Reuters.

Han avgår "för landets bästa" och för att det är avgörande att visa marknaderna att Italien är seriösa.

– Det är vad som är viktigt och vad vi måste bry oss om – sedan kan vi bekymra oss över vem som leder landet, sa Berlusconi.

Vann omröstning

Reformen väntas godkännas i slutet av november, men beslutet kan komma att skyndas på.

Berlusconi anser att ett nyval nu är en nödvändighet, uppger Reuters.

Det var i eftermiddags som parlamentet röstade om fjolårets budget. Vanligtvis är det bara en formalitet, men med landets skyhöga statsobligationsräntor och gigantiska statsskuld som överstiger landets BNP tillmättes den stor vikt.

Berlusconi vann omröstningen, men hans koalitionsregering har förlorat sin majoritet.

308 röstade för och 321 (oppositionen) avstod, ingen röstade emot förslaget. För att ha absolut majoritet i parlamentet krävs 316 röster.

– Regeringen har inte längre majoritet i denna kammare, konstaterade Pier Luigi Berani, ledare för det största oppositionspartiet DP, efter omöstningen enligt AFP.

Har utsett efterträdare

Flera röster har krävt att premiärministern kliver av.

– Lämna in din avskedsansökan, sa Berani efter omröstningen i dag och riktade uppmaningen till Berlusconi, skriver TT.

Tidigare under tisdagen vände sig till och med hans främste allierade emot honom. Umberto Bossi, partiledare för regeringspartiet Lega Nord, anser att det är hög tid för den omstridde Berlusconi att kasta in handduken.

– Vi har bett premiärministern att kliva åt sidan, sa Bossi efter ett möte med Berlusconi till reportrar som samlats utanför parlamentet, rapporterar BBC

Enligt Bossi har Berlusconi redan utsett sin efterträdare: nuvarande partisekreteraren i Berlusconis parti Frihetens folk, Angelino Alfano.