Nyheter

Nytt rekord: Sverige fortfarande snöfritt

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Ingen snö någonstans i hela Sverige.

Det har hittills aldrig hänt den 10 november.

– Det är helt otroligt, säger Annika Kristoffersson vid Abisko naturvetenskapliga station.

Samtliga stationer har i dag rapporterat barmark.

– Sådana här förhållanden har vi inte haft sedan de regelbundna snödjupsmätningarna började år 1905, uppger SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson.

Bart vid Riksgränsen

Vid i landets nordligaste väderstationer tror man inte sina ögon.

Annika Karlsson, väderobservatör vid SMHI:s station i lilla Katterjåkk, som ligger omgivet av fjäll vid Riksgränsen. Hon beskriver frånvaron av det vita:

– Det är helt bart. Man ser lite fläckar längst uppe på fjället, men här nere i byn finns ingen snö. Det är annorlunda, och tråkigt. Man längtar ju efter att det kommer så att man kan åka skidor.

– Det är jättetrist, tillägger hennes kollega Therese Janacek.

"Helt otroligt"

Från taket på ett av husen vid Abisko naturvetenskapliga station tar man varje måndag året  om ett foto med utsikt över Nuoljaberget. Måndagen 15 november i fjol visar bilden ett mjukkantat, vitt landskap.

Bilden från i måndags är mörk och grå.

– Det är helt otroligt att det är så bart, säger Annika Kristoffersson vid stationen.

– Det är helt klart en ovanlig höst, tillägger stationschefen Christer Jonasson.

Högtryck nästa vecka

Temperaturerna fortsätter att vara över eller mycket över det normala i norr. I söder däremot så ligger vi på mer normala temperaturer för årstiden.

Resten av veckan väntas enligt SMHI:s prognos högtrycksbetonat väder med uppehåll och svaga vindar. Främst i söder bildas dimma eller dimmoln nattetid som kan ha svårt att luckras upp.

Nästa vecka rör sig ett lågtryck österut över Ishavet, som medför kallare nordvästvindar in över Norrland och i fjällen blir det ostadigt och blåsigt.

Publisert: