Libyskt flyg nedskjutet

avCarina Bergfeldt, Eric Thorsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Franskt stridsflyg sköt ner det när det kränkte flygförbudszonen

Franskt stridsflyg ska ha skjutit ner ett libyskt plan under torsdagen.

Två norska stridsflygplan flög för första gången över Libyen i dag.

– Vi är i gång. Två flygplan har lyft, säger Eystein Kvarving, talesman för den norska styrkan, till Dagbladet.

Samtidigt kom uppgifter om att ett franskt stridsflyg skjutit ner ett libyskt plan som kränkte flygförbudszonen över landet, uppger ABC News.

De norska flygplanen lyfte från flygbasen Souda på Kreta tidigare i dag, rapporterar Dagbladet på nätet.

– Vi har fått vårt första uppdrag och är på väg till Libyen, säger Eystein Kvarving, talesman för den norska styrkan, till tidningen.

Det är första gången de norska flygplanen deltar i internationella insatsen i Libyen.

Det är 40 landmil från Kreta till Libyens kust, en sträcka som flygplanen avverkar på en halvtimme.

På eftermiddagen kom också uppgifter om att ett franskt flygplan har skjutit ned ett libyskt stridsflygplan som kränkte flygförbudszonen över landet. Det är oklart vad som hänt med besättningen.

”Veckor inte månader”

Vilket uppdrag de hade avslöjades inte, men i förmiddags sa Frankrikes utrikesminister Alain Juppe att insatsen i Libyen snart kan vara över och att det handlar om "veckor inte månader innan Gaddafi är oskadliggjord".

Även Sverige är beredda att agera. Enligt Carl Bildt ställer man nu in sig på att en eventuell begäran om stöd kommer i nästa vecka.

– Som det ser ut just nu verkar det vara tisdag det handlar om, men det kan förändras, säger utrikesminister Carl Bildt efter ett möte med Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen i Bryssel.

Luftvärnskanoner i Tripoli

Rebellerna drabbade dock av ett hårt bakslag tidigare i dag. Då kom uppgifter om att styrkor trogna Gaddafi har intagit hamnen Misrata.

Enligt AFP hördes luftvärnskanoner i Tripoli vid halvfemtiden på morgonen, därefter hördes flera explosioner. Flyganfallen har nu på allvar satt stopp för Gaddafis möjligheter att använda sitt luftförsvar enligt den brittiske flygofficeren Greg Bagwell.

– Libyens luftvapen existerar inte längre. Luftförsvaret och stridsledningen är svårt skadad, hävdar Bagwell enligt Daily Telegraph.

Frankrike: Anfallen fortsätter

Trots de brittiska uppgifterna om att det libyska flygförsvaret ute ur leken var fransk militär tydlig med att flygattackerna ska fortsätta. Men vem som ska leda dem är fortfarande inte klart.

Enligt Nato ska man under dagen göra nya försök att komma överens om hur operationen i Libyen ska ledas, rapporterar AFP. Ett förslag är att Nato sköter det militära, medan det politiska ska ledas av ett råd bestående av ett antal utrikesministrar.

Visade upp döda ”civila”

Libyska myndigheter visade på torsdagen upp 18 brända kroppar för utländska journalister i Tripoli, rapporterar TT. Enligt Libyen var det kvarlevor av både soldater och civila som skadats i internationella alliansens flygattacker under kvällen och natten. Den statliga nyhetsbyrån JANA hävdar att civila också dödats i en attack mot en militärbas i Tajura tre mil öster om Tripoli. Dödsfallen har inte kunnat bekräftas, rapporterar AFP.

Frankrike förnekar

Att civila libyer har dödats i attackerna förnekas bestämt av Frankrikes utrikesminister Alain Juppe.

– Vi kommer att fortsätta med flyganfallen och vi kommer endast att anfalla militära mål. Inget annat, säger Juppe enligt AFP.

Sent på onsdagskvällen fortsatte Gaddafistyrkor sina attacker i Misrata, där pansarvagnar ska ha avfyrat granater mot stadens enda sjukhus, rapporterar AFP. Amerikansk militär bekräftade att Gaddafi fortsätter attackera med pansarvagnar, artilleri och raketgevär skriver Daily Telegraph. Det förekommer även rapporter om strider i Ajdabiya i öster och i Zintan i väster.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM