Extrema nätverket på väg till Sverige

Ledaren vän med SD-politiker

Alan Lake säger i en intervju att han är god vän med Kent Ekeroth. Något som SD-politikern förnekar.
Alan Lake säger i en intervju att han är god vän med Kent Ekeroth. Något som SD-politikern förnekar.

Militanta antimuslimer bygger nu ett världsomspännande nätverk.

I centrum står brittiske miljonären Alan Lake – vän till SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth.

– Jag är beredd att avrätta islamister, säger Lake i en intervju med norska TV2.

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth.
SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth.

Den 21 maj planeras en stor antimuslimsk demonstration i Göteborg. Bakom arrangemanget står nybildade Swedish Defence League (SDL), en organisation Säpo beskriver som mycket extrem.

Vill sprida vidare

SDL:s systerorganisation, brittiska English Defence League (EDL), är uppbyggt av it-miljonären Alan Lake och beskrivs som en av de mest våldsamma grupperna i England. Många de 20 000 medlemmarna är fotbollshuliganer, vana att slåss mot varandra. Nu demonstrerar de sida vid sida. Det slutar ständigt i upplopp.

Den 5 februari hölls EDL:s hittills största protestmarsch i Luton utanför London. På plats fanns även svenska extremister. De hälsades välkomna från scenen och flera av svenskarna uppträdde, enligt källor till Aftonbladet, maskerade.

För norska TV2 berättar EDL:s Alan Lake om sina planer att sprida rörelsen i Europa och ta strid mot islam på alla fronter. Han befarar att flera europeiska länder snart kommer lyda under sharialagar – och pekar särskilt ut Sverige.

– Sverige har djupa problem med islamiseringen.

Förnekar

Lake beskriver SD:s Kent Ekeroth som sin nära vän. 2009 var han inbjuden av SD för att undervisa om faror med islam. Ekeroth förnekar dock att han är nära vän med Alan Lake.

– Jag har träffat honom vid två tillfällen. Av det jag har sett och hört av honom så förespråkar han demokrati och inte någon form av våld, säger Kent Ekeroth.

I intervjun med norska TV2 säger Alan Lake att han inte skyr några medel i sin kamp.

– Jag är beredd att avrätta islamister.

Publisert: