Avgående polischefen riktar ljus på Cameron

avTT

Foto: AP
Avgående chefen för Scotland Yard Paul Stephenson vände ljuset mot premiärminister David Cameron vid sin avgång.

Härvan kring Murdochimperiet rullar på.

Den avgångne Scotland Yardchefen kritiseras för att ha anställt News of the Worlds förre vd Neil Wallis som sin PR-rådgivare och för att ha låtit sig bjudas på lyxigt spa.

Paul Stephenson, chef för Londonpolisen (känd som Scotland Yard), avgick på söndagen med anledning av avlyssningsskandalen. I ett uttalande sade Stephenson att han avgår som en konsekvens av de "pågående spekulationer och anklagelser om kopplingar på hög chefsnivå mellan Met (polisen) och News International". Han hänvisade särskilt till Neil Wallis, som gripits för inblandning i avlyssningshärvan.

Stephenson betalade Wallis 1 000 pund om dagen för arbetet som rådgivare.

Graverande uppgifter

Uppgifterna är graverande för Stephenson eftersom Wallis också skötte PR-verksamheten för spaet.

En talesman för Met säger att Stephenson inte kände till Wallis kontakter med spa-anläggningen i Hertfordshire när han accepterade deras gästfrihet, skriver Guardian.

Stephenson, som tjänar 276 000 pund om året, motsvarande 2,9 miljoner kronor, stannade tillsammans med sin hustru på spa-anläggningen i samband med en konvalescens. I ett uttalande skriver polisen att kostnaderna för mat och husrum beräknas ha uppgått till 12 000 pund ( 125 000 kronor) och betalades av vd:n för företaget, Stephen Purdew, som enligt uttalandet beskrivs som en personlig vän.

Ätit och druckit med chefer

Nu framkommer det att Stephenson vid 18 tillfällen ätit och druckit tillsammans med Wallis och andra chefer för News of the World, allt redovisat som representation. Han har även umgåtts privat med Wallis, skriver Guardian.

Det väcker frågor eftersom Stephenson accepterade försäkringar från Wallis om att han inte hade något att göra med telefonavlyssningen på tidningen.

Det har även framkommit att Londons biträdande polischef, John Yates, varit nära vän till Wallis.

Riktar ljuset mot Cameron

Paul Stephenson vände ljuset mot premiärminister David Cameron vid sin avgång.

Hans avskedstal verkade rikta sig direkt till Downing Street när han sade att premiärministern riskerar att bli komprometterad av sin nära relation till News of the Worlds förre chef Andy Coulson.

Downing Street betonar att Cameron inte pressat Stephenson att avgå, men premiärministern blev överraskad av attacken som kom när han var ombord på ett plan till Sydafrika, skriver Guardian.

Stephenson förnekar att han avgick på grund av anklagelserna om att ha låtit sig bjudas på en spa-vistelse värd 125 000 kronor. I stället fokuserade han på Cameron och Coulson.

– När Wallis namn förknippades med Operation Weeting (om telefonavlyssningen) ville jag inte på något sätt kompromettera premiärministern, som helt klart hade en nära relation med Coulson, genom att avslöja eller diskutera en potentiell misstänkt, sade han och tillade:

– Jag anser att det skulle vara extremt klumpigt av mig att rikta några som helst anklagelser mot premiärministern, eller inrikesministern, oavsett om de var oriktiga.

Men för att understryka det hela sade Stephenson att, till skillnad från Coulson, har Wallis inte avgått.

Under Coulsons tid vid rodret på News of the World avlyssnades prins Williams telefonsvarare, vilket en reporter och en privatdetektiv dömdes till fängelse för 2007. Efter domen bytte Coulson jobb och blev medierådgivare hos David Cameron.

I takt med att skandalen växte kritiserades Cameron allt mer för sitt val av rådgivare, och Coulson avgick i januari 2011.

Brooks greps i helgen

På söndagen greps före detta chefen för News of the World, Rebekah Brooks, men släpptes senare på kvällen mot borgen.

News Corps-aktien föll med över 5 procent i den inledande handeln i Australien på måndagen.