”Det ska kosta att skada barn”

NYHETER

Morgan Alling ska söka ersättning för vanvården

Foto: Björn Lindahl
ARG OCH BESVIKEN Skådespelaren Morgan Alling har själv levt i fosterhem och upprördes över regeringens vägran att betala ersättning till dem som utsatts för övergrepp. Han är glad att de nu ändrat sitt beslut.

Morgan Alling är en av tusentals svenskar som vanvårdats i fosterhem.

Därför var han mäkta förbannad när regeringen meddelade att skadeståndet skulle utebli.

Nu är han nöjd med det ändrade beslutet – och tänker själv söka ersättning.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Ett logiskt och klokt beslut.
Så sammanfattar Morgan Alling den överenskommelse som regeringen och oppositionen gjort om vanvårdade fosterhemsbarn.

– Det är väldigt roligt och glädjande för alla människor som fått sina liv förstörda att man äntligen får lite återupprättelse. Politiker ändrar sig inte så ofta, så det är strongt att våga gräva ner stridsyxan och ta sitt förnuft till fånga, säger skådespelaren till Aftonbladet.

Blev arg

När regeringen beslutade att ersättningen skulle utebli blev han förbannad.

– Jag blir aldrig arg och har en 600 mil lång stubin, så det var första gången jag reagerade så stark som jag gjorde. Jag personligen klarar mig, men tänker på alla människor som fått sin liv förstörda. De som blivit våldtagna, misshandlade och kränkta och inte lyckats vända det negativa till något positivt som jag gjort.

Morgan Alling och hans bror tvångsomhändertogs när de var 4 och 2 år, och blev kringflyttade i flera fosterfamiljer och barnhem. Dagligen fick han leva med slag och svek och tvekar inte på att bli en av de som söker skadestånd från staten.

– Ja, det kommer jag absolut att göra. Även om jag inte behöver dem rent ekonomiskt, men moraliskt. Det är moraliskt riktigt att man ska bli ersatt för sveda och värk. Det ska kosta att skada barn.

Svek och lögner

Han känner också många andra som genomgått samma helvete.

– Många av de människorna som jag träffat har inte velat prata om det då de inte orkat. De har gått igenom fruktansvärda våldtäkter, misshandel och skit. När de öppnar sig för att få en ursäkt och ett erkännande kom nejet från regeringen.

Han fortsätter:

– Får oss som levt med den här skiten var det största problemet sveket och lögnerna, då barnhemmet eller kommunen sa en sak och gjorde något annat. Sen gjorde regeringen samma sak. Det känns bra att förövarna nu tar sitt ansvar.