Nyheter

”Bygg en till bro över Öresund”

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Socialdemokraternas budgetförslag presenterat

Foto: KRISTER HANSSON

En ny fast förbindelse över Öresund.

Utbyggd tunnelbana.

Och fler studentlägenheter.

Det är några av Socialdemokraternas budgetsatsningar i höst.

Socialdemokraternas höstbudget ska presenteras senast den femte oktober. Men för en liten stund sedan redovisade partiet några av sina prioriteringar på Studentpalatset i Stockholm. Platsen är vald för att en del av satsningarna rör just studenter.

Satsningarna kallas "Urban tillväxt - en hörnsten i Socialdemokraternas nya ekonomiska politik" och uppgår under åren 2012-15 till 18 miljarder,  pengarna hämtas ur det reformutrymme som regeringen slagit fast samt genom olika omfördelningar.

– Vi kommer absolut inte gå fram med en satsning på sänkt restaurangmoms. Det är en helt felaktig prioritering, säger Tommy Waidelich, ekonomiskpolitisk talesperson (S).

I stort går satsningarna ut på tre områden:

Tunnelbanan

S vill ge statsbidrag på 1,75 miljarder 2012-16 till utbyggnad av sträckan Odenplan-Hagastaden/Nya Karolinska. Utöver det också se en långsiktig startegi för utbyggnad till fler områden, till exempel Nacka/Värmdö och Arninge/Täby.

– I Nya Karolinskaområdet kommer det röra sig 50 000 personer varje dag. Det riskerar att bli en allvarlig flaskhals för tillväxten i Stockholm. Så en utbyggnad av tunnelbanan är ett mycket välkommet besked för oss, säger Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Satsningar på förbindelse över Öresund.

S avsätter 11,5 miljarder till satsningar för att minska trängseln inom järnvägen. På lång sikt vill man också verka för en utbyggnad med höghastighetståg mellan Göteborg och Borås samt Stockholm-Linköping.

Men partiet ser också ett behov av ytterligare förbindelser mellan Sverige och Danmark, främst Helsingborg och Helsingör där man vill verka för en ny fast förbindelse – bro eller tunnel.

– Vi räknar med att man slår i kapacitetstaket för Öresundsbron inom tio år och därför vill vi att Trafikverket börjar planera en länk mellan Sverige och Danmark redan nu, säger Anders Ygeman, trafikutskottets ordförande (S).

Bostäderna.

Två miljarder avsätts till satsningar på fler studentbostäder genom omfördelning av skattemedel. Exakt hur många nya lägenheter det ska bli kan dock ingen svara på. Beskedet är att det är "många". I övrigt vill S också renovera och energieffektivisera 60 000 lägenheter i flerfamiljshus.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: