Svensken utlämnad till Colombia

NYHETER

Misstänks vara Farc-chef

Venezuela har utlämnat en 54-årig svensk till Colombia som anklagar honom för att vara Farc-gerillans chef i Europa, uppger Reuters.

Svensken har landat med ett polisplan i Colombia, säger UD:s presschef Anders Jörle.

– Vi har haft kontakt med myndigheterna i Bogota och något motsvarande en häktningsförhandling hålls under tisdagen lokal tid.

– Ambassaden har personal på plats under förhandlingen. Det ska finnas en advokat också, men den är inte ordnad av oss utan mannen har fått en offentlig försvarare.

Sverige följer ärendet och ambassaden i Bogota, gemensam för Venezuela och Colombia, kommer att kontakta de colombianska myndigheterna. UD måste se till att han behandlas juridiskt korrekt, säger Jörle.

– Vi kan inte ingripa i själva skeendet men vi kan kräva konsulärt tillträde till mannen för att ge honom bland annat advokathjälp.

Manne

n misstänks för att ha finansierat gerillans verksamhet, skriver den colombianska tidningen El Tiempo.

Misstänkt e-post

Han flög i lördags från Stockholm, via Frankfurt i Tyskland, till Venezuela där han greps.

Bevis i form av hundratals e-postmeddelanden uppges ha hittats i en dator som tillhörde rebelledaren Raul Reyes – dödad av militär i Ecuador 2008.

Förhållandet mellan Venezuela och Colombia har varit kyligt i många år. En del av konflikten beror på Farcgerillan. Regeringen i Bogota har hävdat att grannlandet tillåtit gerillan att gömma sig på venezuelansk mark.

Men på senare år har de två ideologiskt motsatta regimerna i Bogota och Caracas börjat värma upp sitt förhållande sedan Colombia fick en ny president förra året, Juan Manuel Santos.

”Aktiv i 30 år”

Utlämningen natten till tisdagen var resultatet av ett telefonsamtal mellan Santos och kollegan Hugo Chavez i Venezuela, uppger Reuters. Santos bad då Chavez att låta gripa svensken.

El Tiempo uppger att svensken varit aktiv i Farc i 30 år. Men bekanta förnekar detta enligt Sveriges Radios Ekot.

Den nu gripne mannen kom till Sverige som flykting. Här har han ansvarat för en colombiansk internetsajt. Vid flera tillfällen de senaste tio åren ska han ha besökt olika Farcläger.

Han blev svensk medborgare 1995.

TT