Din elräkning kan vara 4 000 kr dyrare än grannens

NYHETER

Här ser du skillnaden mellan elhandlarnas priser

Suckade du över vinterns elräkningar? Kolla här hur du kunde ha sparat tusenlappar.

Villaägarna har gjort en komplett lista över de bästa och sämsta elhandlarna.

En kartläggning från Villaägarnas Riksförbund, som rankar alla Sveriges kraftbolag efter deras benägenhet att pressa elpriserna, visar att det finns mycket pengar att spara på el.

– I slutet av december förra året skilde det över 32 öre per kWh mellan den billigaste och dyraste elhandlaren, säger Villaägarnas energipolitiska expert Jakob Eliasson.

Du kan ha förlorat 4 240 kr

För en småhusägare som tecknade ”fel” fastprisavtal innebar det att elräkningen blev 4 240 kronor högre än för den som valde "rätt" bolag.

Den som hade rörligt pris hos den dyraste handlaren förlorade 1 000 kronor från november till mars.

Uträkningen grundar sig på en förbrukning om 20 000 kWh per år.

”Politikerna kan spara ytterligare 3 500 kr åt oss”

Förutom att det finns tusenlappar att spara beroende på vilken elhandlare du väljer – upptäckte Villaägarna att den svenske husägaren betalar mycket högre elräkningar än sina grannar i Finland och Norge, på grund av den högre elskatten.

I Sverige är elskatten 28 öre per kWh, i Norge är den 14 öre och i Finland 11 öre.

– Enligt Villaägarnas beräkningar kan politikerna spara ytterligare 2 500–3 500 kronor per år åt oss genom att sänka skatten, säger Jakob Eliasson.

Nu tycker han att det är dags för makthavarna att välja vilken sida de står på; kundernas – lika med väljarnas – eller kraftbolagens?