Slutet nära för Berlusconi?

Så har den italienske premiärministern lyckats hålla sig kvar makten

Ber till gudarna? Silvio Berlusconi har lyckats klamra sig kvar vid makten, skandalerna till trots. Frågan är om han kommer fortsätta klara konststycket, när flera rättegångar stundar.
Ber till gudarna? Silvio Berlusconi har lyckats klamra sig kvar vid makten, skandalerna till trots. Frågan är om han kommer fortsätta klara konststycket, när flera rättegångar stundar.

Han har hållit sig kvar vid makten, alla skandaler till trots.

Men nu verkar det som om nedräkningen har börjat för den italienske premiärministern Silvio Berlusconi, 74.

Han kommer att ställas inför rätta, misstänkt för maktmissbruk och för att ha köpt sex av en minderårig.

Hårt pressad Berlusconi misstänks för maktmissbruk och för att ha köpt sex av en minderårig.
Hårt pressad Berlusconi misstänks för maktmissbruk och för att ha köpt sex av en minderårig.

– Det är bättre att gilla vackra kvinnor än att vara homosexuell. Så försvarade sig Italiens premiärminister Silvio Berlusconi i november när han än en gång kopplats ihop med en ung kvinna, den vid tillfället 17-år gamla magdansösen "Ruby".

Kanske är det kvinnorna som blir Berlusconis fall. Han misstänks nu för att ha köpt sex av minderåriga "Ruby", men också för att ha missbrukat sin makt genom att begära att polisen skulle släppa flickan, kort efter att hon greps i maj förra året misstänkt för stöld.

Rättegången ska inledas den 6 april. Om Silvio Berlusconi fälls mot sitt nekande, kan straffet bli hårt. Han riskerar maximalt tre års fängelse för att ha köpt sex av minderårig, maktmissbruk kan ge mellan sex och åtta år i fängelse.

Börjar förlora greppet

Den karismatiske italienske premiärministern verkar nu börja förlora greppet om de italienska väljarna, men fortsätter klamra sig fast vid regeringsmakten.

Ropen ”Avgå! Avgå! Avgå!” och ”Efter Mubarak, Silvio Berlusconi” skallade på Roms gator i lötdags.

”Ora basta, Berlusconi”, nu får det vara nog, ropade hundratusentals kvinnor som demonstrerade på olika platser runt om i Italien i söndags. Över 100 000 kvinnor har dessutom undertecknat en protestlista på internet.

Skilsmässa

2009 begärde hans dåvarande hustru Veronica Lario skilsmässa när Berlusconi dök upp på underklädesmodellen Noemi Letizias 18-årskalas.
– Han var inte med på sin sons 18-årsdag. Jag kan inte längre vara kvar hos en man som umgås med minderåriga och uppenbarligen är sjuk, sa hon då.

Efter skilsmässan har det gått utför för Berlusconi. Skandalerna har avlöst varandra.

Samtidigt är det långt ifrån första gången som den kontroversielle Berlusconi är inblandad i en skandal som hotar att förgöra hans politiska karriär.

Kontrollerar tv-kanaler

Ett av skälen till hans politiska framgångar är att han äger och kontrollerar hälften av Italiens TV-kanaler och dessa ger honom öppet politiskt stöd. I hans imperium ingår även ett antal tidningar, tidskrifter samt bokförlag.

Berlusconi är hatad av många och kritiserad för att ha använt sitt inflytande på nationella medier för att bibehålla sin politiska makt, samtidigt är han beundrad för sin "bella figura", sin personliga stil, och sin viljestyrka.

Han har tidigare fått stöd av en annan kontroversiell ledare, nämligen den förre amerikanske presidenten George W Bush. Berlusconi kallade honom "en personlig vän till mig och en vän av Italien" och Bush svarade:

– Du har rätt. Vi är goda vänner.

Byter sida

Men de italienska vännerna har under en längre tid uppgetts svika Berlusconi. Sprickor har uppstått i regeringen och tidigare bundsförvanter kritiserar öppet Berlusconi.

En av dem är Gianfranco Fini som var Berlusconis partner i koalitionen Frihetens folk (PdL). Han hoppade av förra året och krävde att den forne vännen skulle avgå från posten som premiärminister.

Nära medarbetare kritiserade dessutom Berlusconis brist på förmåga att lösa landets problem.

Men själv sa en självsäker Berlusconi: "Läs inte tidningarna. Väljare finns fortfarande och 60 procent av dem är med mig."

Frågan är om han fortfarande har väljarna på sin sida.

Vad sa han egentligen?

Genom åren har den italienske politikern Silvio Berlusconi gjort en hel del spännande uttalanden.

Här är några av hans klassika citat.

Politikens Jesus Kristus? Italienske Silvio Berlusconi ser sig som en politikens Jesus: "Jag är ett tålmodigt offer. Jag offrar mig själv för alla andra".
Politikens Jesus Kristus? Italienske Silvio Berlusconi ser sig som en politikens Jesus: "Jag är ett tålmodigt offer. Jag offrar mig själv för alla andra".

Om sitt allt högre hårfäste:

"Jag har så lite hår eftersom min hjärna är så stor att den trycker ut håret".

Till tusentals italienare som blev hemlösa efter en jordbävning:

"Se det som en campinghelg"

Om kvinnor:

"Högerns kvinnor är absolut de vackraste. Vänstern har ingen smak, inte ens när det kommer till kvinnor".

Om sig själv:

"Jag är politikens Jesus Kristus. Jag är ett tålmodigt offer. Jag offrar mig själv för alla andra".

Om politiken:

"Endast Napoleon har åstadkommit mer än vad jag gjort. Jag slåss mot kommunismen, precis som Churchill bekämnade nazisterna".

Om sin storlek:

"De fortsätter kalla mig för dvärg, men jag är längre än Sarkozy och Putin".

Om sin image som playboy:

"Jag ska försöka att inte göra er besvikna och jag lovar er att jag ska vara helt sexuellt avhållsam i två och en halv månad fram till valdagen".

Om kommunismen:

"I Maos Kina åt de inte barn. Men de kokade dem för att göda åkrarna".

Om Mussolini:

"Han dödade aldrig någon, han skickade dem till semesteranläggningar".

Om domare:

"För att göra deras jobb måste man vara mentalt störd"

Publisert: