Lurade kvinnor – i hela Sverige

NYHETER

”Ryan” misstänks ha blåst dem på 100 000-tals kronor

Ryan, 31, är en av Sveriges värsta solochvårare.

Han har lurat kvinnor på hundratusentals kronor och jagas nu av polisen.

– Jag betalar fortfarande av skulder på 10 000 kronor i månaden, säger ett av offren till Efterlyst.

Foto: JAGAR PÅ NÄTET 31-årige Ryan Archer misstänks ha letat upp kvinnorna på olika dejtingsajter och sedan inlett kärleksrelationer med dem.

Sedan 2007 har svensken – som egentligen heter Dan men använder namnet Ryan Archer – lurat till sig hundratusentals kronor av ett tiotal kvinnor över hela landet.

Han påstår sig jobba inom det militära, manipulerar och charmar kvinnorna. Men löftena om kärlek har slutat i tragedi – och stora ekonomiska skulder för offren.

– Han letar upp dem på nätet på olika dejtingsajter. En tid efter inleder han en kärleksrelation och flyttar sedan hem till dem, säger polisens utredare Malin Öjelind till programmet Efterlyst som i kväll sänds i TV8.

Anar ingenting

Ryan Archer har lyckats beställa mobiltelefoner, datorer och tecknat krediter i offrens namn. Han har sedan hämtat ut varorna med kvinnornas id-handlingar och sin egen legitimation.

Han är nu misstänkt för flera fall av grovt bedrägeri.

Brotten har ägt rum i bland annat Stockholm, Kristianstad, Nyköping, Göteborg och Malmö.

Kvinnorna har varit ovetande om att de blivit bedragna och det är först när Kronofogden knackat på dörren som sanningen har uppdagats.

Då har Ryan Archer redan försvunnit ur deras liv.

– Han hade som heltidsjobb att lura mig, säger en av kvinnorna i programmet.

– Jag känner mig dum och blåst som inte fattade, säger en annan.

”Väldigt kränkta”

2006 dömdes Ryan Archer till ett års fängelse på 18 åtalspunkter, bland annat bedrägeri och urkundsförfalskning. Polisutredningen kring de nya brotten är mycket omfattande och antalet drabbade växer.

– Det känns frustrerande. Det är väldigt många personer som drabbats och de känner sig väldigt kränkta, säger Malin Öjelind

På flykt

Ryan Archer befinner sig på fri fot och polisen vädjar nu till allmänheten:

– Vi behöver hjälp med att lokalisera honom. Om det finns fler personer som har blivit drabbade vill vi att de hör av sig.

Aftonbladet har varit i kontakt med åklagaren Helena Wigilius som i går inte ville kommentera fallet.