”Jo tack, det rullar väl på”

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
Blev förlamad Efter att ha blivit överkörd av en gräsklippare krossades Tzvikas rygg och han blev förlamad. Men några kreativa veterinärer löste problemet.
Foto: Reuters
Blev förlamad Efter att ha blivit överkörd av en gräsklippare krossades Tzvikas rygg och han blev förlamad. Men några kreativa veterinärer löste problemet.

En sammandrabbning med en gräsklippare gjorde den israeliska sköldpaddan Tzvika förlamad.

Men veterinärer på ett lokalt djursjukhus slog sina kloka huvuden ihop.

Och nu går det som på hjul för sköldpaddan.

Olyckan inträffade för ett par månader sedan.

Tzvika gick i godan ro och smaskade på gröngräset i Jerusalem när en stor gräsklippare körde över honom och krossade en del av hans skal.

– På grund av att frakturen går igenom mellangärdet av hans kropp så skadades även sköldpaddans ryggrad, säger veterinären Nili Anglister, som vårdat Tzvika på ett djursjukhus strax utanför Tel Aviv, till Reuters.

Försvagade ben

– Hos de flesta djur innebär detta att de inte kan gå längre och att de tappar kontrollen över den bakre delen av sin kropp. Men Tzvika kan fortfarande gå, även om hans bakben är mycket försvagade, säger han.

Sjukhuspersonalen bestämde sig för att försöka att limma fast hjul på Tzvikas mage.

– Vi ville bara ge honom en chans att bli bättre, säger Nili Anglister.

Det rullar på

De monterade fast hjulen och flyttade på sig för att se hur Tzvika reagerade.

Han älskade sina nya hjul.

Sköldpaddan började promenera runt så ivrigt att hjulen till sist hoppade loss och man har nu bytt ut den första prototypen mot en rejälare variant.

Veterinären säger till Reuters att han hoppas att Tzvika någon gång kommer att kunna släppas ut i naturen på nytt, även om rehabiliteringen kommer att ta lång tid.

Publicerad: