De är förlorare i F-kassans spel

anette ivarsson, 47, karlstad Har inte råd med en studentpresent till sin dotter.
anette ivarsson, 47, karlstad Har inte råd med en studentpresent till sin dotter.

Försäkringskassan har skickat sju anställda på kurs i Las Vegas för 112 000 kronor. De skulle lära sig att jaga fuskare.

112 000 kronor skulle också göra livet lite lättare för Sveriges utförsäkrade:

Smärtlindrande mediciner i fem år.

En ny tröja eller ett busskort.

– Jag hade kunnat köpa en studentpresent till min dotter med de pengarna, säger kroniskt sjuka Anette Ivarsson.

Anette Ivarsson, 47, Karlstad

Lider av kronisk värk i hela kroppen sedan tio år. Hon blev utförsäkrad i november 2010.

Inkomst: Lever på aktivitetsstöd som ska räcka åt henne och 18-åriga dottern. Vissa månader har de levt på en dryg tusenlapp.

Det motsvarar en Las Vegas-kurs för Anette: Nio års månadskort med kollektivtrafiken. Med ett sådant skulle Anette oftare kunna åka och hälsa på sitt barnbarn och även kunna arbetsträna på någon annan plats än asfalterade gångvägar.

Vad skulle du göra för 112 000?

– Jag skulle nog lägga det på mediciner och mat. Min dotter tar studenten om en månad och jag har inte råd att köpa någonting till den. Om jag fick 112 000 skulle jag kunna ge henne en studentpresent och även kunna köpa en ettårspresent till mitt barnbarn.

Mattias Pettersson, 36, Halmstad

Lider av nervsjukdomen MS. Är utförsäkrad.

Inkomst: Får aktivitetsstöd. Mattias och hans sambo delar på 4 500 kronor varje månad efter att alla räkningar är betalda.

Det motsvarar en Las Vegas-kurs för Mattias: Mat åt husdjuren i 18 år.

Vad skulle du göra för 112 000?

– Betala av gamla lån, kanske köpa en ny säng eller nya kläder. Vanliga saker som inte anses vara några lyxvaror, om man säger så. En sådan summa skulle underlätta en hel del i det vardagliga, till exempel skulle det vara lättare att komma ut och aktivera mig.

Catrine Johansson, 44, Kopparberg

Lider av fibromyalgi, kotkompressioner i ryggen och en knäledssjukdom. Är utförsäkrad efter tolv års sjukskrivning.

Inkomst: 250 kronor i aktivitetsstöd om dagen.

Det motsvarar en Las Vegas-kurs för Catrine: Högkostnadskort på Apoteket (för 1 800 kronor i månaden) i fem år och två månader.

Vad skulle du göra för 112 000?

– Först och främst skulle jag göra en arbetsbedömning på mig själv som Försäkringskassan säger att de inte har råd med. Jag skulle även ha råd med en riktigt bra rehabilitering. Kanske skulle jag unna mig en resa till något varmare land under vintern när jag mår som värst.

Marie Bengtsson, 35, Uppsala

Lider av cystisk fibros. Har bland annat genomgått njurtransplantation och fått nya lungor. Har aldrig kunnat jobba och är därför nollklassad.

Inkomst: Handikappersättning på 1 800 kronor som ska gå till bland annat läkarbesök och medicin, och 3 000 kronor från Arbetsförmedlingen.

Det motsvarar en Las Vegas-kurs för Marie: 39 månadshyror.

Vad skulle du göra för 112 000?

– Först och främst så skulle jag betala tillbaka alla pengar jag har lånat av nära och kära för att överleva. Jag hade nog unnat mig något litet i alla fall, men det mesta skulle ju ändå gå till mat, hyra och andra räkningar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN