Kanalmördaren dömd för två styckmord

NYHETER

John Sweeney dömdes för styckmorden på sina två exflickvänner

1 av 4 | Foto: Teckning av John Sweeney som tros föreställa honom själv och ett av offren.

Med en yxa han kallade ”Skalpjägaren” styckade John Sweeney sina offer och dumpade dem runt om i Europa.

I över 18 år förbryllade kroppsdelarna polisen i Storbritannien och Holland.

Nu har fallet slutligen fått en lösning.

Snickaren John Sweeney, 54, beskrivs som en av Storbritanniens värsta seriemördare genom tiderna. I dag dömdes han för styckmorden på två kvinnor.

Men polisen misstänker att han ligger bakom minst fem andra styckmord.

Pojkar fiskade upp kroppsdelar

Det hela började 1990 när kroppsdelar flöt i land vid kanalen i Rotterdam. Först 18 år senare kunde den holländska polisen identifiera den mördade kroppen som Melissa Halstead, 33, – en tidigare flickvän till Sweeny.

En annan av hans flickvänner – Paula Fields, 31, – försvann spårlöst från sitt hem i London i slutet av 2000. Två månader senare fiskades hennes styckade kvarlevor upp ur Regentkanalen i stadsdelen Camden av två pojkar.

Men det dröjde ända till i fjol innan Sweeny åtalades för morden, efter en gemensam utredning av brittisk och holländsk polis.

Enligt åtalet mördade Sweeny sina flickvänner efter att de hotat att lämna honom. Han högg sedan av dem deras händer, fötter och huvuden.

”Skalpjägaren”

Poliserna fick en mindre chock när de genomförde en husrannsakan i Sweenys mammas hem där mördaren greps.

På väggarna hängde ”demoniska dikter”, målningar och teckningar på lemlästade kroppar och vapen, bland annat en yxa han kallade ”Skalpjägaren”.

I målningarna antyder Sweeny att han mördat flera gånger – en sjuksköterska han kallar Sue, en colombiansk kvinna han kallar Maria och en brasiliansk kvinna han kallar Irani.

– Sweeny är en man med ett djupodlat hat till kvinnor, vilket manifesteras i sättet han styckat och lemlästat sina offer på, säger kriminologiprofessorn David Wilson till Sky News.

Sweenys straff kommer att meddelas senare.