S-taktik öppnar för Pagrotsky

avAnette Holmqvist

Skogslänen lutar åt Östros eller Damberg som parti-ledare.

Men då måste vänster-falangen kompenseras. Lösningen kan bli Leif Pagrotsky som skuggfinansminister.

Avgörandet i frågan om vem som ska efterträda Mona Sahlin som partiledare kommer allt närmare.

I går träffades valberedningen återigen för att gå genom distriktens synpunkter.

Som Aftonbladet avslöjade i går så har de mäktiga skogslänen avgörandet i sin hand.

"Alla ska bli nöjda"

Från Norrland satsade man ursprungligen på kandidaterna Eneroth, Nuder och Messing men har tvingats till omtag eftersom ingen av önskekandidaterna står till valberedningens förfogande. De har alla sagt nej.

– Nu i slutfasen har distriktsledningarna i skogs-länen kontakt hela tiden. Det handlar om att få alla att känna sig nöjda, säger en S-källa.

Kraftigt motstånd

Norrbotten, landets fjärde största S-distrikt och en valvinnare på hemmaplan, hade ursprungligen åtta namn på önskelistan, inklusive trion som föll bort.

Kvar finns Thomas Östros och Mikael Damberg, som nu i stället får bära favoritskapet. Får man resten av Norrland med sig på tåget är frågan avgjord. Skogslänen kontrollerar en tredjedel av rösterna på kongressen. Mycket talar för att det blir enklare att samla en majoritet kring Östros. Motståndet mot Damberg är kraftigt i vänsterdistrikten.

– Vänstern har lättare att acceptera Östros. Det går en gräns för dem vid Damberg, säger en S-källa.

Ser slaget förlorat

Enligt uppgifter till Aftonbladet börjar vänsterfalangen se slaget om partiledaruppdraget som förlorat. Nu handlar fajten i stället om att lägga beslag på den mäktiga penningposten, ekonomiskpolitisk talesperson. Här är huvudnamnet Västsveriges kandidat Leif Pagrotsky, utbildad ekonom med en lång bakgrund i bland annat finansdepartementet och en röstmagnet hos väljarna.

Partisekreterarposten kan i så fall gå till "vänsterkvinnor" som Veronica Palm eller Ylva Johansson. Den fjärde maktposten i partiet är gruppledare i riksdagen, en position som nu innehas av Sven-Erik Österberg.