Publicerad:
Uppdaterad:

Räddade – ur kaoset

Av: Lisa Röstlund, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu har hjälpen börjat anlända till vågens offer

1 av 4 | Foto: REUTERS/SCANPIX
RÄDDAS I KANOTER  Militär, hjälparbetare och civila använder alla hjälpmedel de kan för att rädda de tusentals människor som nödställda. Samtidigt har hjälp anlänt utifrån och Röda korset skickade i går 62 medicinska team till katastrofzonen.

Här räddas barnfamiljen ur helvetet.

Med allt från helikoptrar till enkla kanoter undsätts tsunamins offer i Japan.

Men räddningsmanskapet ­jobbar mot klockan – risken för nya flodvågor är överhängande.

Tidigt i går morse började räddningsarbetarna ta sig in Sendai och andra städer längs Japans nordostkust. De använder helikoptrar, ­motorbåtar, kanoter – allt som över huvud taget går – för att nå fram till nödställda.

De överlevande finns på hustak, i vattnet, bland bråten och under leran. De är blöta, frusna och livrädda.

Skickat 450 läkare

I kylan, mellan noll och 8 grader, sveps de in i filtar och plastlakan för att hållas torra och varma. I natt hade 30 000 filtar distribuerats till behövande.

Japanska Röda korset har skickat 62 medicinska team med 450 ­läkare, sjuksköterskor och annan vårdspersonal till katastrofzonen.

Offren tas bland annat till ett provisoriskt sjukhus i staden Ishinomaki, fem mil norr om Sendai. Många riskerar nu lunginflammation efter att ha svalt oljehaltigt havsvatten.

Men räddningsarbetet är en kamp mot klockan. Risken för ­efterskalv och nya flodvågor gör att manskapet inte kan ta sig till de värst drabbade platserna.

–?Det är det svåraste i arbetet. Därför har ingen behovsanalys kunnat göras ännu, säger Nina Paulsen, katastrofsamordnare på svenska Röda korset.

81 räddade

Men det finns också solskens­historier i mörkret.

Ett fartyg som rapporterats försvunnet till havs efter jordskalvet påträffades i går av den japanska marinen.

Alla 81 ombord har förts i säkerhet med hjälp av kustbevakningens helikoptrar, rapporterar Jiji Press. Fartyget tillhörde en skeppsbyggare i Ishinomaki.

Tv-bilder visar hur militära ytbärgare hissar upp nödställda från otillgängliga platser dit ingen kunnat ta sig landvägen.

I Iwanuma, nära Sendai, räddades flera sjuksköterskor och läkare med helikopter från ett sjukhustak. De hade format ordet ”SOS” med hjälp av vita lakan.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN