Skolans projekt: Kunder ska panta kläder på Gekås

NYHETER

Snart kan du panta dina kläder på Gekås i Ullared.

I ett forskningsprojekt med Högskolan i Borås ska kunderna kunna lämna in sina kläder på varuhuset.

– Mycket av kläderna skulle kunna användas till välgörenhet, säger Daniel Hjelmgren, forskare vid Högskolan i Borås.

Du är van vid att kunna panta tomburkar och tomflaskor i din livsmedelsbutik. Men snart kan du även panta dina kläder hos Gekås. Högskolan i Borås och Gekås i Ullared håller på med ett forskningsprojekt där kunderna som besöker varuhuset ska kunna lämna in kläder som de ledsnat på.

– Projektet består av tre delar, den första är att ta reda på hur konsumenterna tänker när de slänger, byter eller skänker kläder. Vad påverkar de här olika valen som de gör. Den andra delen är att vi har satt ihop ett nätverk av olika organisationer, företag och myndigheter. Vi träffas regelbundet och diskuterar det här och möjligheten att bygga upp fungerande system av retur av kläder. Det tredje projektet är att göra en pilotstudie på Gekås för att se om vi kan bygga upp ett system hur folk kan lämna in kläder, förklarar forskaren Daniel Hjelmgren.

Träffas i maj

Om kunderna ska få pengar, rabatt eller något annat i utbyte när de lämnar in kläder är ännu oklart. Alla samarbetspartners och forskare ska ha ett möte nu i vår för att komma igång med projektet.

– Studien har knappt börjat, vi ska ha vårt första möte nu i maj och då ska vi bestämma mer. Det här ska vara igång inom två år. Vi ännu inte exakt hur pantningen ska gå tillväga, hur vi ska försöka få folk att lämna in sina kläder.

– Tanken är att alla som besöker Gekås ska kunna lämna in kläder. Vi måste även bestämma vad vi ska göra med kläderna som lämnas in. Ett problem som skulle kunna uppstå är att det blir mycket kläder och svårt att hantera. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra med kläderna som lämnas in ännu, men mycket kan gå till välgörenhet.

ARTIKELN HANDLAR OM