Stridsflygplan hittat intakt – efter 70 år

1 av 4 | Foto: Under sanden Ett tyskt stridsflygplan har legat gömt i sanden vid den engelska kusten i 70 år.
NYHETER

I 70 år har det legat där, gömt under sanden.

Men nya sonarbilder avslöjar en hemlighet utanför engelska Kent:

Ett extremt sällsynt – och till synes intakt – tyskt stridsflygplan.

Det har gått till historien som ”Slaget om Storbritannien”.

Alternativt ”Battle of Britain”.

Eller varför inte sitt tyska namn: ”Luftschlacht um Großbritannien”.

Skulle ta kontroll

Mitt under det andra världskriget, mellan den 10 juli och 31 oktober 1940, försökte Tysklands flygvapen, Luftwaffe, att skaffa sig kontroll över brittiskt luftrum och krossa det brittiska flygvapnet, RAF.

Ett av planen som användes var ett lätt tyskt bombflygplan som tillverkades av Dornier under det andra världskriget. Modellen var Dornier Do 17, men det kallades i vardagsmun för ”Bleistift” (”pennan”) på grund av sin långsmala flygkropp.

Gömt i 70 år

Det var den 26 augusti 1940 som planet på bilden ovan flög längs med den engelska kusten, nära Kent, när det sköts ned. Två i besättningen dödades omedelbart medan piloten samt ytterligare en soldat blev krigsfångar och överlevde kriget.

I nästan 70 år har det sedan legat upp och ned, gömt i sandbanken Goodwin Sands i Engelska kanalen, fullständigt dolt för omvärlden.

Tills nu.

Första upptäckten av planet gjordes i höstas och nu, med ny, supermodern sonarutrustning, har Port of London Authority (PLA) kunnat fotografera planet och se hur intakt det är.

Vill ta upp det

Bilderna har till och med förbluffat British Museum, som nu vill ta upp flygplanet för att kunna ha det i sin samling.

– Det här flygplanet är unik och länkat till en ikonisk händelse i brittisk historia. Dess betydelse kan inte nog betonas, både nationellt och internationellt, säger Ian Thirsk vid Flygvapnets museum, till Reuters.

– Det är ett av de mest betydelsefulla aeronautiska fynd som gjorts det senaste århundradet.

Planet tillverkades i 1 700 exemplar.

Är det lika intakt som det ser ut på bilderna är flygplanet det sista välbevarade exemplaret av Dornier 17 som finns i världen, skriver Reuters.