Läckan stoppad i Fukushima

NYHETER

Tepco: Glädjande nyheter

Läckan med radioaktivt vatten i kärnkraftverket vid Fukushima har stoppats.

Med hjälp av "flytande glas" har arbetarna lyckats få marken att stelna vid läckan.

Men trots det rinner radioaktivt avfall fortfarande ut i Stilla havet.

Det glädjande beskedet kom i natt. Arbetarna sprutade in kemikalien natriumsilikat, "flytande glas" vid den läcka där radioaktivt vatten i flera veckor har sprutat ut i Stilla havet. Natriumsilikatet fick marken kring läckan att stelna.

Bolaget Tepco som driver kärnkraftsanläggningen säger att vattnet slutade spruta ut vid sextiden på onsdagen lokal tid.

Försökte med sågspån

Tepco har jobbat hårt med stoppa läckan och har tidigare bland annat försökt täppa igen den med hjälp av sågspån, cement, plastmassa, och sönderrivet tidningspapper.

Men trots de goda nyheterna fortsätter radioaktivt vatten att pumpas ut i havet på grund av brist på lagringsmöjligheter.

Sammanlagt har 60 000 ton vatten lagrats och 11 500 ton vatten har dumpats ut i havet sedan jordbävningen inträffade den 11 mars.

Indien stoppar import

I går visade prover att vattnet som används för kyla reaktor 2 innehåller strålning fem miljoner gånger högre än tillåtet. Den japanska regeringen beslutade att för första gången efter katastrofen införa restriktioner för fisk och skaldjur efter att fisk med radioaktiva ämnen påträffats.

Indien är än så länge det enda land som förbjuder import av japanska livsmedel. Det svenska livsmedelsverket kontrollerar livsmedel från Japan och mäter den radioaktiva strålningen innan maten når den svenska marknaden.