Marie skickades från sjukhuset till arbetsförmedlingen

NYHETER

Kroniskt sjuka Marie Bengtsson, 34, hade fått en ny njure.

Då kom beskedet: hon måste gå direkt från sjukhuset till Arbetsförmedlingen.

– Reinfeldt sa att han var ödmjuk för de som kommit i kläm. Men hans ödmjukhet kan inte sätta mat på bordet för mig, säger Marie.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Marie Bengtsson.

Med diagnosen cystisk fibros fick Marie Bengtsson från Uppsala nya lungor för sex år sedan. I september

i fjol las hon in på sjukhuset för att få en ny njure. Men några pengar från Försäkringskassan fick hon inte.

– De tyckte att jag skulle gå till arbetsförmedlingen och anmäla mig den dagen jag lämnade sjukhuset. Det är galet! Helt omöjligt. När man är nytransplanterad får man inte vara ute bland folk, där det kan finnas förkylda personer som kan smitta en, säger Marie

Ingen sjukpenning

Marie hade blivit ”nollklassad”. Eftersom hon aldrig arbetat och fått en sjukpenninggrundande inkomst, kunde hon inte få någon sjukpenning. Och någon sjukersättning ville Försäkringskassan inte ge.

Nu lever Marie på cirka 3 000 kronor i månaden i aktivitetsstöd. En handikappersättning på 1 800 kronor täcker mediciner, läkarbesök och liknande.

När Aftonbladet i höstas konfronterade Fredrik Reinfeldt med Marie Bengtssons historia sa statsministern att han var ödmjuk inför att många hamnat i kläm med de nya sjukreglerna.

”Har inte gjort något”

– Men hans ödmjukhet kan inte sätta mat på bordet för mig eller betala räkningarna. Moderaterna har inte gjort något alls för att det här ska bli bättre, säger Marie Bengtsson.