Bert Sundström får bättre vård

avLisa Röstlund, David Levin

Tillståndet är akut – nu får han flyttas till bättre sjukhus.

Foto: reuters/scanpix/AP
SVT:s Bert Sundström, 52, gick ut för att ringa. Sex timmar senare hittades han allvarligt skadad medan våldet fortsätter på Kairos gator.

SVT-reportern Bert Sundströms tillstånd är kritiskt.

Nu flyttas han till ett annat sjukhus.

– Han ska undersökas igen. Vi vill ha hem honom så snabbt som möjligt men vi avvaktar hans tillstånd, säger Aktuellts chef Eva Landahl.

De senaste två dygnen har Bert Sundström legat på ett sjukhus nära Tahrirtorget i Kairo, dit han fördes av militär sedan han attackerats i torsdags eftermiddag.

Militären i Egypten har tidigare motsatt sig att Aktuellt-reportern flyttas.

– Skälet till att vi vill flytta honom är att det första sjukhuset ligger mycket nära torget. Det är många svårt skadade där och läkarna har mycket att göra, säger Aktuellt-chefen Eva Landahl.

"Fortfarande allvarligt"

Men Bert Sundströms hälsotillstånd har inte förbättrats.

– Hans tillstånd är fortfarande allvarligt, men nu är vi säkra på att det är stabilt och att han kan flyttas, säger Eva Landahl.

Hon berättar också att Bert Sundström är kontaktbar.

– Vi ser att han förstår var han är och vem han är. Men vi har valt att inte prata med honom om vad som har hänt för han är så pass allvarligt skadad från början.

Av säkerhetsskäl vill hon inte berätta var Sundström nu befinner sig, men säger att han är på ett säkrare sjukhus med fler läkare per patient.

Avgörande dygn

De första dygnen är avgörande för Bert Sundströms hälsa.

– Det är nu det visar sig. Om han klarar sig från större inre blödningar under de första 48 timmarna så säger läkarna att han är på den ljusa sidan, säger makan Irina Sundström.

Fortfarande sent i går kväll hade Irina Sundström inte kunnat tala med sin man.

– Jag har bara pratat med personal från ambassaden som besökt honom på sjukhuset vid två tillfällen. Men då var han inte vid medvetande, säger Irina Sundström.

Ska undersökas

Trots att det medicinska läget är akut har svenska ambassaden tidigare inte lyckats få tillstånd från militären för att flytta Bert Sundström till ett privat sjukhus där han kan få bättre vård.

– Där har de bättre utrustning och resurser, säger Irina Sundström.

Om det blir klartecken för flytt under dagen kommer läkare att undersöka honom för att se om han klarar en transport, uppger hon.

Hur mår du?

– Jag klarar mig ganska bra. Och jag är väldigt tacksam för allt stöd alla människor visat mig och min dotter, och för SVT som håller kontakt med oss hela tiden, säger Irina Sundström.

”Får smärtstillande”

Eva Landahl, chef för SVT:s ”Aktuellt” och samhällsprogram, uppgav i går kväll att inte heller någon på SVT pratat med honom.

– Han har kommunicerat, men han får mycket smärtstillande mediciner.

Vet ni något mer om hur skadorna uppstått?

– Nej, ingenting. Allt vi vet är att han har skallskador och sticksår i ryggen, troligen från en kniv. Nu vilar han och vi har inga planer på något annat just nu, säger Eva Landahl.

Utrikesdepartementet hänvisar till konsulär sekretess och vill inte uttala sig i ärendet.