Kidnappade – av pirater

avLinda Hjertén, Erik Nises

Nu hotar en somalisk pirat med att familjen
kommer att dödas om fritagningsförsök görs

1 av 3 | Foto: PRIVAT
KIdnappade Familjen Quist Johansen, mamma Birgit Marie och pappa Jan, och deras tre barn, 13-åriga Naja och de två pojkarna Rune, 17 och Hjalte, 15.

Den danska barnfamiljen Quist Johansen har tillfångatagits av pirater i Indiska oceanen.

Deras båt är just nu på väg mot Somalias kust.

Nu hotar en pirat i Somalia med att familjen kommer att dödas om några fritagningsförsök av dem görs, rapporterar AP.

Den somaliske piraten Abdullahi Mohamed säger till nyhetsbyrån The Associated Press i dag att han har kopplingar till den grupp som har tillfångatagit den danska barnfamiljen Quist Johansen.

Mohamed säger att gruppen kommer att döda sin gisslan om några fritagningsförsök av dem görs. Han hänvisar till de fyra amerikanska gisslan som dödades förra veckan av somaliska pirater för att understryka att de menar allvar med sina hot. AP rapporterar att piraten Abdullahi Mohamed gett dem tillförlitlig information förut och att hans uppgifter om att han står i kontakt med gruppen som håller Quist Johansen fången därför troligtvis är sann.

Sände nödsignal

Fallet med den kidnappade danska familjen blev känt först i går, men redan i torsdags mottog SOK (Søværnets Operative Kommando) en nödsignal från familjens båt Dynamic 43 ING. Det stod snart klart att de blivit kidnappade av somaliska pirater som de senaste åren satt skräck i Adenviken, och kapat ett stort antal skepp, såväl privata som handelsfartyg.

Det danska utrikesministeriet satte genast i gång en undersökning och kommer att göra allt för att hålla kontakten med de kidnappade danskarna och försöka bistå dem.

Förutom paret, mamma Birgit Marie Johansen och pappa Jan Quist Johansen, och deras tre barn, 13-åriga Naja och de två pojkarna Rune, 17, och Hjalte, 15, befinner sig ytterligare två vuxna danskar ombord på båten när den kapades.

Den kidnappade familjen Quist Johansen från Västsjälland, har lång erfarenhet av långseglatser.

För cirka två veckor sedan lade de ut från Maldiverna utanför Indiens sydspets och styrde båten mot Afrika. Där var det meningen att den 17-årige sonen Rune skulle mönstra av och flyga hem till Danmark.

Amerikanerna dödades

Av familjens blogg framgår tydligt att de kände till riskerna med att segla utanför Afrikas horn.

Den 19 februari skrev de på sin blogg att de lagt upp en "piratplan" så de vet vem som ska göra vad om de blir bordade. De skrev även att de dagligen skickar sin position och status till de väpnade styrkorna UMKTO och till andra kontaktpersoner.

Så sent som den 23 februari, dagen före överfallet, skrev den 15-åriga sonen Hjalte ett skämtsamt blogginlägg om att de ännu inte blivit bordade av pirater.

Av bloggen framgår också att de visste att en amerikansk segelbåt nyligen kapades utanför Oman, men inte den tragiska utgången.

Två dagar innan danskarna sände sitt nödrop dödades fyra amerikaner under ett fritagningsförsök.

Danmarks utrikesminister Lene Espersen uttryckte i går sin ”djupa oro”.

– Det är nästan olidligt att tänka på att det är barn inblandade, säger hon till AP.

Sa upp sig

Enligt Ekstrabladet sa pappan i familjen upp sig från ett chefsjobb för två år sedan för att segla jorden runt med sin familj.

Familjen Quist Johansen lade ut från Danmark i augusti 2009 och har sedan dess legat i hamn i Portugal, Kanarieöarna, Sydamerika, Karibien, Fiji och Thailand. Enligt resplanen skulle de återvända till Danmark någon gång denna sensommar. Båten Dynamic 43 ING köpte familjen i Frankrike 2006.

Deras anhöriga har nu underrättats om att familjen är i fångenskap hos pirater.

– De är självfallet mycket berörda av situationen som är väldigt allvarlig speciellt eftersom den involverar barn, säger Charlotte Slente till Ekstrabladet.

Danska myndigheter uppger till AP att de inte kommer att ge några detaljer om hur de arbetar med att rädda gisslan då ”erfarenheten har visat att de inte bidrar till att lösa liknande fall” men enligt danska tidningen Politiken är det danska krigsfartyget "Esbern Snare" på väg till området för att hjälpa till i spaningarna efter familjen.

Man tror att somaliska pirater just nu håller cirka 660 människor gisslan. i november förra året frigavs det brittiska paret Paul och Rachel Chandler efter ett drygt år i fångenskap.