Reinfeldt vill inte kritisera kungen

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inga synpunkter på att kungen delade ut en scoututmärkelse till Saudiarabiens diktatoriske härskare.

- Det ligger inte i min roll att ha synpunkter på ifall det utdelas medaljer med koppling till scoutrörelsen, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Efter konseljen — regeringens möte med kungen — i eftermiddag på Stockholms slott svarade statsministern på Aftonbladets frågor med anledning av kung Carl XVI Gustafs kritiserade hyllning av Saudiarabiens kung Abdullah.

Enligt UD:s presschef kände regeringen inte till kungens resa till Saudiarabien?

- Den uppgift jag har fått är att regeringskansliet har haft kännedom om detta.

Hur ser du på att kungen delade ut en scoututmärkelse till kung Abdullah i Saudiarabien?

- Det är välkänt att kungen har ett engagemang i scoutrörelsen och jag tycker inte att det ligger i min roll att ha synpunkter på i fall det utdelas medaljer med koppling till scoutrörelsen.

Amnesty International anser att Saudiarabien är en diktatur. Är det ett problem att kungen reser dit och indirekt hyllar kung Abdullah?

- Världen består av demokratier men också en lång rad diktaturer. Diktaturer med vilka Sverige i de flesta fall har diplomatiska förbindelser. Vi anser att det är vägen till att förhoppningsvis påverka diktaturer i en bättre riktning.

Du har själv sagt i FN att det är viktigt med jämställdhet mellan könen. I Saudiarabien drabbas kvinnor som kör bil av spöstraff. Är det inte ett problem att kungen reser dit och delar ut pris till kung Abdullah?

- Jag noterar att till slut verkar också den arabiska våren åtminstone delvis ha nått Saudiarabien. Vi har fått nya och annorlunda signaler jämfört med förr bland annat när det gäller rösträtt för kvinnor, förvisso då i lokala val, men det är åtminstone ett steg i en riktning. Det visar att också det som inte är demokrati är påverkbart av yttre tryck, av det slag som vi kan medverka till. I länder som vi har diplomatiska förbindelser med och där vi också vet om att den här typen av händelser sker, är det sedan tidigare etablerat att statschefen jobbar med kontakter av olika slag.

Tog regeringen under konseljen upp kungens resa till Saudiarabien?

- Det har vi inte gjort, säger Reinfeldt.

Publicerad: