Han fick nytt ansikte

avVictor Stenquist

NYHETER

• Dallas Wiens, 26, överlevde olyckan • Dottern Scarlett, 4: Du är så vacker

1 av 4 | Foto: Foto: AP
PUSS PAPPA Det var känslosamma scener som utspelade sig när Dallas Wiens fick pussar och kramar av sin dotter. ”Pappa, du är så vacker”, sa Scarlett, 4.

Brännskadan totalförstörde Dallas Wiens ansikte.

Han hade bara en önskan – och nu har den uppfyllts.

– Det är fantastiskt att kunna känna min dotters pussar på min kind, säger han efter den lyckade ansiktstransplantationen.

Det var känslosamma scener som utspelades när 26-årige Dallas Wiens under presskonferensen fick både kramar och pussar av sin fyraåriga dotter Scarlett.

– Pappa, du är så vacker, sa hon.

Bara två år tidigare var det högst osäkert om Dallas ens skulle överleva den allvarliga olyckan då han brände bort hela sitt ansikte. Han stod i en skylift och utförde reparationer på en kyrka när en elledning slog mot hans ansikte. Ögon, näsa och läppar brändes bort, kvar fanns bara köttslamsor.

Tre månader i koma

Hans familj vakade på sjukhuset hemma i Dallas, Texas, och fick beskedet att utsikterna att överleva inte såg ljusa ut, men om han klarade de första 72 timmarna så fanns chansen.

Efter tre månader i koma och 22 operationer vaknade han upp. Läkarna hade då tagit hud från andra delar på hans kropp och täckt över där ansiktet en gång fanns. Till och med hans ögonhålor täcktes med hud. Det enda som återstod var en liten del av hans haka.

I oktober förra året fick Dallas Wiens besked om att han skulle få genomföra en ansiktstransplantation.

– Jag skulle utan problem ha kunnat leva som jag var, om det inte vore för min dotter. Men jag kunde inte stå ut med tanken på att hon under uppväxten fick frågan om varför hennes pappa ser annorlunda ut, och behöva handskas med det hela barndomen.

Första i sitt slag

Operationen utfördes på Brigham and Women’s Hospital i Boston i mars och var den första i sitt slag i USA. De 30 personerna i läkarteamet arbetade i mer än 15 timmar med att ge Dallas ansiktet som donerats av en okänd person.

Svårigheterna var stora då både muskler, nervtrådar och hud skulle sättas på plats. Läkarteamets chef Bohdan Pomahac beskriver förändringen som ”overklig”.

– Han var bokstavligen en man utan ansikte. Det känns otroligt att se någon utan ansikte och mjukvävnad, och så plötsligt är det en helt ny person.

Kände doft av lasagne

När Dallas Wiens vaknade upp efter operationen föll han i gråt då han för första gången kunde ta på sin nya näsa. Snart kunde han också känna sin första doft på mer än två år: sjukhusets lasagne.

– Det kan vara svårt att tänka sig, men det luktade helt underbart.

Minns inget

Av olyckan minns han ingenting, och att han nu efter operationen ser helt annorlunda ut gör inget. I stället har händelsen fått honom att se livet ur ett nytt perspektiv.

– Det nya ansiktet representerar inte den jag är. Det gjorde inte det gamla heller, säger han. Vem du är finns inuti dig själv. Du är den personen du visar världen.

Han fortsätter:

– Jag skulle aldrig vilja ändra någonting. Allt för många bra saker har kommit ut av det här. Min familj står varandra närmare nu och jag är en mycket bättre människa. Jag är till och med en bättre pappa.

”Man måste välja”

Ännu återstår mycket rehabilitering för Dallas Wiens, och det tar tid för nervtrådarna att läka ihop. Läkarna hoppas ändå att rörelseförmågan i ansiktet ska komma tillbaka, ännu har det bara gått sex veckor sedan operationen.

Under presskonferensen när Dallas Wiens för första gången visade sitt nya ansikte för världen var det klätt i bockskägg och solglasögon. Och Han ser ljust på framtiden.

– Man måste välja mellan att bli bättre eller bli bitter. Jag valde att bli bättre.

30 personer opererade

Från donatorn tog man pannan, näsbenet, näsan, ansiktshuden, ansiktsmuskler och de nerver som reglerar musklerna och styr känseln.

När man letade donator sökte man efter en person av rätt kön, etnicitet, ålder och blodgrupp.

Operationen tog över 15 timmar att genomföra. 30 kirurger, sjuksköterskor och narkosläkare deltog.

Ansiktet träffade kraftledningen

Den 13 november 2008 stod Dallas Wiens i en skylift och utförde reparationer på en kyrka när en kollega varnade för att en kraftledning hängde oroväckande nära.

När han själv försökte styra ner korgen mot marken kom hans ansikte i kontakt med kraftledningen och det small till. Dallas Wiens slogs medvetslös av stöten.

Förutom att få ansiktet förstört slet han sidan av kroppen mot korgen. Han fick ett djupt sår från höftbenet till revbenen, och en bit av höftbenet fick lov att opereras bort. Inga vitala organ skadades i smällen.