Nyheter

Ohly kräver att Agiza får uppehållstillstånd

Av: 

Sebastian Chaaban

Evalisa Wallin

NYHETER

Regeringen tiger om Ahmed Agiza.

För två år sedan klassade Säpo egyptiern som en säkerhetsrisk, men Lars Ohly (V) kräver att han får komma tillbaka till Sverige.

– Det är det minsta man kan göra efter att ha begått ett så vidrigt misstag, säger han.

Inom Alliansen vill ingen ge några kommentarer. Ahmed Agiza har redan fått tre miljoner kronor i skadestånd, men miljöpartiets språkrör Åsa Romson tycker att han ska kompenseras också på ett annat plan.

– Det vore en mänsklig upprättelse om han får stanna i Sverige med sin familj, säger hon.

Lars Ohly håller med.

– Sverige litade på en skurkregims garantier och vi har ansvar för att han ska kunna leva ett bra liv i framtiden. Det är helt orimligt att han inte ska få komma till Sverige där hans familj har rotat sig, säger han.

”Fel att inte diskutera”

Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, är mer försiktig. Han vill inte föregå beslutet om uppehållstillstånd från Migrationsverket. Men tycker att regeringen borde bryta tystnaden.

– Det är en uppseendeväckande händelse. Det är fel att inte vara beredd att diskutera det, säger Johansson.

”Kände inte till ärendet”

Dåvarande utrikesminister Anna Lindh var den som skrev under avvisningsbeslutet. Men enligt Eva Franchell, författare och ledarskribent på Aftonbladet, var både Thomas Bodström och Göran Persson väl insatta i fallet.

Lena Hjelm-Wallén (S) var med på regeringssammanträdet där beslutet om avvisningen fattades. Men säger sig inte minnas vad som sades.

– Jag kände inte till ärendet då. Jag hade inget med det att göra. Det är väldigt bra att Agiza släppts. Den behandling han utsatts för är bara att beklaga.

Aftonbladet har sökt Göran Persson och Thomas Bodström.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter