Svensk imam smugglar vapen till Syrien

NYHETER

En svensk, tidigare verksam som imam vid en moské i Sverige, har smugglat stora mängder vapen till rebellerna i Syrien, rapporterat Ekot.

Att smuggla in vapen i Syrien strider mot den svenska krigsmateriellagen. Nazir Hakim, ledare för den organisation den tidigare imamen verkar genom, säger dock att vapnen köps inne i Syrien.

Cambridgeforskaren Raphaël Lefèvre säger till Ekot att svensken, framträdande inom den syriska oppositionen, har varit öppen med att han skickar vapen till de syriska rebellerna.

Enligt Ekot organiserar svensken affärerna där vapen köps upp i framför allt Libyen, men även i europeiska länder som Bosnien. Via Turkiet transporteras de därefter till rebellerna i Syrien.

Thomas Tjäder, säkerhetspolitisk expert på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), säger att vapensmuggling till Syrien är ett brott mot krigsmateriellagen och kan ge fängelse i upp till fyra år.

Har köpt mjölk

Det gäller svenska medborgare, eller personer som är skrivna här, oavsett om vapnen passerar Sverige eller inte, säger Thomas Tjäder till Ekot.

Nazir Hakim, ledare för Commission for civilian protection, organisationen som svensken verkar genom, bekräftar att en del av pengarna som samlas in går till vapen, men säger att de köps inne i Syrien, inte från Libyen.

– Vi har köpt två skeppslaster med barnmjölk från Libyen, säger han till Ekot.

Mer info kommer

TT