Snowden: NSA har hackat Google och Yahoo

1 av 3 | Foto: HYLLAS OCH HATAS Snowden har retat gallfeber på USA.
NYHETER

NSA har hackat sig in på Google och Yahoo - och fått tillgång till flera hundra miljoner användarkonton.

Uppgifterna kommer från visselblåsaren Edward Snowden och har läckts till Washington Post.

"Vi är rasande", skriver Google i ett uttalande.

Den amerikanska underrättelsebyrån NSA har i hemlighet hackat sig in på huvudlänkarna som förbinder Yahoo och Google.

Länkarna har sedan tömts på information - vilket innebär att NSA fått tillgång till hundratals miljoner konton som tillhör användare runt om i världen, skriver Washington Post och hänvisar till läckta dokument från visselblåsaren Edward Snowden.

Kopierat all information

NSA:s topphemliga projekt har döpts till MUSCULAR och ska vara ett samarbete med den brittiska motsvarigheten GCHQ. Från hemliga avlyssningsplatser har de båda säkerhetsmyndigheterna kopierat all information som flödar i fiberoptiska kablar. De senaste 30 dagarna har de haft tillgång till 181 miljoner dokument - som bland annat visar vem som har skickat och tagit emot e-post, skriver Washington Post.

Edward Snowden har tidigare avslöjat att NSA och GCHQ har samarbetat med företag för att få tillgång till människors Google- och Yahoo-konton. Att säkerhetsmyndigheterna även hackats sig in i företagens dataservrar för att få tillgång till information beskrivs som en "ovanligt aggressiv metod", skriver tidningen.

Google: Vi är rasande

Google skriver i ett uttalande att man är "rasande" över hur långt regeringen har gått för att få tillgång till data. Nu kräver företaget "omedelbara reformer" för att få stopp på avlyssningen, skriver Wired.

En talesperson för Yahoo säger till Washington Post att man jobbar hårt för att upprätthålla säkerheten på sina datacenter och betonar att man "inte gett NSA eller någon annan myndighet tillgång till våra datacenter".

Vita huset har inte velat kommentera uppgifterna.