’Det är väldigt dåliga siffror’

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Malmö/STOCKHOLM. Centerpartiet är i Malmö för att ladda inför supervalåret.

Men samlingen inleds med saftiga katastrofsiffror för Annie Lööf och hennes partikamrater - för första gången på 35 år får partiet bara 3,1 procent i DN/Ipsos mätning.

– Klart att det är väldigt dåliga siffror, säger partiledaren Annie Lööf (C) i P1 Morgon.

Centerns kommundagar i Malmö kunde inte ha inletts på ett sämre sätt för partiet. I dagens mätning från DN/Ipsos sjunker man med 1,7 procentenheter till ett historiskt lågt stöd. Bara 3,1 procent skulle rösta på Annie Lööfs parti om det vore val i dag.
Det är en den sämsta siffran för partiet sedan mätningarna inleddes för 35 år sedan. Nedgången är statistiskt säkerställd.

”Håll ut”

I Sveriges Radio P1 Morgon. kommenterar partiledaren Annie Lööf (C) mätningen:

– Klart att det är väldigt dåliga siffror. Det har varit roligare under januari när jag fått läsa när vi ökat i väljarstöd. Jag tar de siffrorna på allvar och ska fortsätta markera att Centerpartiet är rösten för jobb och tillväxt.

Men Lööf menar att siffrorna kommer att kunna vändas till valdagen i september. 

– Tittar man historiskt på Centerpartiet så är vi inte så duktiga under träning, det vill säga i mellanvalsperioder, vi ligger på låga siffror i mellanvalsperioden. Men vi är riktigt duktiga på spurten. I augusti 2010 låg vi på ungefär 4 procent i någon mätning och ökade 2,5 procent de sista veckorna. Och min uppmaning till Centerpartisterna under kommundagarna är, håll nu i och håll ut. För vi har en politik som leder till mer jobb i hela landet till mer resultat i miljön och det är precis det flera väljare efterfrågar, säger Annie Lööf till P1 Morgon.

”Här för att vinna”

I DN/Ipsos mätning visar det att partiet tappat stöd hos de väljare som traditionellt sett varit deras kärnväljare - människor på landsbygden. Lööf menar att de har ett fortsatt stöd bland väljarna och att siffrorna kommer att hinna öka fram till valdagen. Men om siffrorna inte följer partiledarens vision är det inte aktuellt att kliva av partiledarposten. 

– Det har jag aldrig ens funderat på. Jag är här för att vinna val. Och jag är helt övertygad om att när folk går till valurnorna då ser de att C står upp för hela landet, för jobben och miljön. Vi kommer definitivt att öka i årets val, säger Annie Lööf i P1 Morgon.

”Har visat starkt ledarskap”

Centerns partisekreterare Michael Arthursson säger till Aftonbladet att partiet har goda möjligheter att göra ett lika bra val i år som 2010.

– Det kommer att krävas mycket arbete och att vi kommer med bra politkska förslag. Men man ska komma ihåg att under en valperiod när vi regerar är det Alliansen som syns mycket. Under valår finns det mer utrymme till partierna och att människor tar ställning till vilket parti de kommer att rösta på, säger han.

Hur ser stödet ut för Annie Lööf inom partiet?

– Hon har väldigt starkt stöd inom Centerpartiet. Och hon har inte varit partiledare särskilt länge och detta riksdagsval blir första gången. Jag tror att hon har goda möjligheter att leda oss till ett bra riksdagsval. Vi har sett det varje gång det varit riktigt turbulent. Som för ett år sedan i samband med idéprogramsdebatten. Då har Annie Lööf klivit fram och visat ett starkt ledarskap och satt ner foten, säger partisekreterare Michael Arthursson till Aftonbladet.

Bråkade internt

Partiet har under det senaste året haft det tufft i opinionen. Bland annat led man svårt av den turbulens som uppstod när man bråkade internt kring det förslag till nytt idéprogram som lades fram.

Enligt David Ahlin, opinionschef på Ipsos, tycks partiet nu tappa i sitt starkaste fäste - landsbygden.

– Det är definitivt en signal om att partiet har problem när nivåerna går ner även på glesbygden där man traditionellt haft en stark ställning, säger han till DN.

I dag ska Annie Lööf hålla tal inför partiets kommun- och landstingspolitiker för att entusiasmera dem inför EU-valet i maj och riksdagsvalet i september. Men de usla opinionssiffrorna är inte det enda i mätningen från DN/Ipsos som C-ledaren behöver oroa sig för.

Alliansen har nu ett kraftigt underläge jämfört med oppositionen. Av de fyra partierna hamnar två, KD och C, under riksdagsspärren. Regeringspartierna får tillsammans 37,9 procent.

M ligger still

Bland de rödgröna partierna är läget klart ljusare. Vänsterpartiet går kraftigt framåt med en statistiskt säkerställd ökning till 9,1 procent. Partiet och dess ledare Jonas Sjöstedt har under lång tid fått mycket uppmärksamhet då man lyft upp sitt motstånd mot vinster i välfärdssektorn. Totalt samlar S, V och MP ihop 53,1 procent vilket är 15,2 procentenheter mer än Alliansen.

Moderaterna ligger i stort sett still i mätningen medan Socialdemokraterna ökar med 1,2 procentenheter.

– Att Socialdemokraterna behåller stödet kring 34 procent sam­tidigt som Vänsterpartiet ökar, det tyder på att S lyckas locka mittenväljare till partiet. S har nu en klart starkare ställning bland TCO-väljarna än Moderaterna. Det är en tydlig indikation på att M har problem i de viktiga mittengrupperna, säger David Ahlin till DN.

Publicerad: