Åtal mot vänsterextremister i Revolutionära Fronten

I slutet av februari slog polisen till mot en lägenhet söder om Stockholm i en gryningsräd och grep 19-åringen. Han sitter nu häktad och är den ende av de åtalade som är frihetsberövad.
I slutet av februari slog polisen till mot en lägenhet söder om Stockholm i en gryningsräd och grep 19-åringen. Han sitter nu häktad och är den ende av de åtalade som är frihetsberövad.

19-åringen pekas av Säpo ut som en av de ledande inom vänsterextrema Revolutionära Fronten.

Tillsammans med ytterligare sju personer med kopplingar till organisationen åtalades han i dag för bland annat grov misshandel och olaga hot.

– Han är den som begått flest brott, säger åklagare Malin Arentoft.

19-åringen från Mellansverige är medlem i vänsterextrema Revolutionära Fronten, RF, och har, enligt Säkerhetspolisen, en framträdande roll inom organisationens planering och genomförande av brott.

”Organiserad brottslighet”

Tillsammans med en annan medlem i organisationen och ytterligare sex personer med kopplingar till den åtalades han i dag för en rad brott.

– För samtliga åtalspunkter görs gällande att det handlat om organiserad brottslighet, säger kammaråklagare Malin Arentoft i ett pressmeddelande.

Hon utvecklar för Aftonbladet:

– Det är en del av den här organisationens verksamhet att begå brott.

En av åtalspunkterna gäller en grov misshandel av två slovakiska gästarbetare. De attackerades i samband med att nazistiska Svenskarnas Parti, SvP, marscherade genom centrala Stockholm i september förra året.

De fem som åtalas för den grova misshandeln ska ha kastat bland annat blomkrukor, glasflaskor och stolar mot de två offren. De ska också ha sparkat och slagit dem.

Filmer som bevis

Demonstrationen var polisbevakad och flera personer greps efter den råa misshandeln. De försattes senare på fri fot med under hösten kom ny bevisning i fallet.

Vid en husrannsakan i en lägenhet söder om Stockholm beslagtogs bland annat en dator som tillhör 19-åringen. I den finns en flera hundra sidor lång chattkonversation som åberopas som bevisning av åklagaren. Malin Arentoft berättar att RF själva också la ut en film från misshandeln på sin hemsida. Gärningsmännens ansikten var visserligen ”blurrade”, men genom analyser av filmer som polisen hade från demonstrationen tidigare på dagen kunde de fem åtalade identifieras.

19-åringen står åtalad för flest brott, bland annat tre fall av grov misshandel och ett fall av misshandel.

Sprejade ”nassesvin”

Två av brotten ska han ha gjort sig skyldig till när han misshandlade en medlem i Svenskarnas parti i centrala Stockholm i höstas. Mannen ska ha ätit middag med sin sambo på en restaurang när 19-åringen och flera andra personer gick till angrepp mot paret. Enligt åtalet misshandlade 19-åringen mannen grovt med bland annat knogjärn samtidigt som han ska ha knuffat mannens sambo till marken och slagit henne.

19-åringen åtalas också för tre falla av olaga hot då han bland annat tillsammans med några av de medåtalade ska ha slagit en yxa mot en ytterdörr och sprejat orden ”nassesvin” och ”RF” på husets fasad.

I slutet av februari slog polisen till mot en lägenhet söder om Stockholm i en gryningsräd och grep 19-åringen. Han sitter nu häktad och är den ende av de åtalade som är frihetsberövad.

Rättegång senare i april

Bland de övriga åtalspunkterna finns bland annat en gällande förberedelse till mordbrand eftersom den andre mannen som är medlem i RF, en 20-åring från Mellansverige, innehaft brandbomber som han själv tros ha tillverkat.

Rättegången i Stockholms tingsrätt beräknas starta den 25 april.

Förutom chattkonversationen och teknisk bevisning som filmer och bildanalyser åberopar åklagare Malin Arentoft också vittnes- och målsägandeförhör.

– Jag har ju väckt åtal för att anse mig kunna styrka brott, men det är alltid domstolen som bestämmer och det kan hända mycket under en rättegång.

20-åringen är sedan tidigare dömd för bland annat våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. 19-åringen dömdes för några år sedan till ungdomstjänst för misshandel.

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.

Publisert: