Socialarbetare slår larm: Dör som flugor

avAndreas Söderlund

Hjälpen till missbrukarna har minskat med 80 procent

Järfälla kommun sparar pengar på missbrukarna.

Nu har socialsekreteraren Christer Nilsson fått nog, skriver DN i dag.

– De dör som flugor där ute, säger han till tidningen.

På två år har Järfälla kommuns hjälp till missbrukare minskat med nästan 80 procent.

Tidigare sökte socialarbetarna själva upp missbrukare som fanns i riskzonen. Men vid årsskiftet lades arbetet ner.

I förvaltningens dokumenten försvann formuleringen: "personer med dubbeldiagnos är i behov av uppsökande arbete både i och utanför hemmet då de ofta inte är förmögna att söka hjälpen själva".

Fem döda på kort tid

Nu syns resultatet av besparingarna.

Bara i år har socialsekreteraren Christer Nilsson tvingats begrava fem av sina klienter, skriver DN.

– Många av dem är snudd på kroniska och kanske har missbrukat i 25-30 år. Du får dem inte att sluta på några månader. Men du är där och stöttar ifall de blir sjuka, eller ändrar sig och vill söka hjälp, säger han till tidningen.

Stödet till missbrukarna i kommunen har minskat med totalt 8 277 timmar. För att rädda sina klienter har Christer Nilsson börjat hjälpa missbrukare obetalt på fritiden.

Kommunen: Missbrukarna vill inte ha hjälp

Enligt Hans Åkerman, avdelningschef för Järfälla individ och familjeomsorg, beror nerskärningen på att kommunens missbrukare har slutat fråga efter hjälp.

– Det är färre som efterfrågar den här typen av insatser, som till exempel kontaktperson, en form av stödperson, säger han till DN.

Han fortsätter:

– De har frågat efter andra saker, som behandling.

Men varken Christer Nilsson eller andra socialarbetare, som DN varit i kontakt med, förstår vad han menar. Enligt dem har behandlingsinsatserna också minskat samtidigt som allt fler missbrukare behöver hjälp.

DN: Varför arbetar ni inte uppsökande längre?

– Det finns inget som visar att uppsökande är effektivt. Men jag för diskussioner om att införa det igen i slutet av nästa år. Det finns till exempel en stor grupp unga missbrukare som vi inte fångar upp, säger Hans Åkerman till DN.