Låtsades ringa Vatchareeyas mobil

NYHETER

Så försökte 22-åringen leda bort misstankarna enligt åklagarna

1 av 17

22-åringen ljög för sina vänner och sa att han försökte ringa till Vatchareeya Bangsuans telefon när sökningarna efter henne pågick.

Men i själva verket låtsades han bara ringa – det framgick under den första dagen i rättegången om det brutal styckmordet.

– Det var ett sätt att försöka avleda misstankarna, säger åklagaren Ulrika Schönbeck.

Den misstänkte gärningsmannen såg samlad ut när han fick höra anklagelserna mot honom läsas upp. Enligt åklagarna Anna Bergström och Ulrika Schönbeck har han uppsåtligen dödat sin vän Vatchareeya Bangsuan, styckat hennes kropp och därefter gömt den i skogen utanför Boden.

Mannen har suttit häktad sedan slutet av maj och har under tiden fram till rättegången vårdats på rättspsyk i Öjebyn.

Blod tung bevisning

Den första rättegångsdagen ägnades helt åt åklagarnas sakframställan. De lade fram den bevisning som pekar ut honom som skyldig till mordet där raden av blodspår utmärker sig som mest besvärande för mannen.

Polisens tekniker har hittat spår av Vatchareeyas blod på en tejprulle i mannens badrum. Samma typ av tejp fanns på hennes kropp när den hittades.

Dessutom fanns hennes blod i bagageutrymmet på mannens bil, på en plastpåse och på ett par arbetshandskar som polisen tagit i beslag.

Mycket av den tekniska bevisningen kommer bli svår för advokaten Bo Forssberg att förklara bort när det i nästa vecka blir hans tur att ta till orda i förhandlingen.

Ljög för vännerna

Åklagarna anser också att mycket i 22-åringens beteende under tiden efter Vatchareeyas försvinnande pekar ut honom som skyldig.

– Han har bland annat ljugit för sina vänner om att han försökte att ringa upp henne, säger Ulrika Schönbeck.

Det var i samband med att 22-åringen några dagar efter Vatchareeyas försvinnande själv drog ihop en sökning efter henne tillsammans med några vänner. Kompisarna uppmanade honom att försöka att nå hennes mobil, vilket de också fick uppfattningen att han gjorde.

Men i själva verket låtsades han bara ringa. Polisen har konstaterat att inga uppringningsförsök gjordes.

Sedan tidigare är det även känt att 22-åringen uppgav att han sökt igenom ett ödehus utanför Boden och att det inte fanns någonting där.

Men det var just där som Missing Peolple några dagar senare hittade Vatchareeyas båda ben.

Ytterligare ett par dagar senare påträffades resten av hennes kvarlevor i en grop ett hundratal meter från huset.

”En lättnad”

22-åringen yttrade inte ett ljud under rättegångens första dag.

Ibland följde han med i åklagarnas redogörelse, men ofta satt han med med huvudet sänkt och blicken ner i bordsskivan framför sig.

Enligt hans åklagare Bo Forssberg tycker han att det är skönt att rättegången nu har startat.

– Han ser det som en lättnad att allt nu kommer att få ett slut, även om han inte vet vad domen kommer att bli, men tiden i häktet har varit enormt påfrestande för honom.