Toppolitiker anmäld för bedrägeri - tar time out

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Abir Al-Sahlani på centerpartiets Framtidsstämma i Upplands Väsby.

avOlof Svensson

NYHETER

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C) har delgivits misstanke om bedrägeri.

Hon tar nu time out från sina politiska uppdrag.

– Vi har kommit överens om att det är lämpligt att hon tar time out från politiken, säger gruppledare Anders W Jonsson.

På tisdagseftermiddagen meddelade Centerpartiet i ett pressmeddelande att riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani har delgivits misstanke om bedrägeri.

Centerpartiets internationella stiftelse har tidigare upprättat en polisanmälan. Anledningen är att man upptäckt "brister i den ekonomiska redovisningen kring ett biståndsprojekt i Irak".

Abir Al-Sahlani har efter samtal med gruppledaren Anders W Jonsson beslutat att ta time out från sina politiska uppdrag, det vill säga arbetet i riksdagen och som ledamot i partistyrelsen.

– Hon har berättat för mig att hon av åklagare delgivits misstanke om brott. I och med att hon är delgiven misstanke är det rimligt att hon tar time out, säger Anders W Jonsson.

Miljoner försvann från stiftelsen

Centerpartiets internationella stiftelse upptäckte förra sommaren stora brister i en redovisningen. Det gällde stora summor som tros ha försvunnit i samband med partiets fleråriga projekt i Irak. Projektet syfte har varit att utveckla demokratin i landet och har bekostats av Sida. Enligt SR:s Ekot är det 3,2 miljoner kronor som inte kunnat redovisas.

"Det är allvarligt"

Enligt ordföranden i stiftelsen, riksdagsledamoten Ulrika Carlsson, pekade allt på att ett brott hade begåtts - därför polisanmälde man händelsen.

De som bland annat skötte demokratisatsningen i Irak var Abir Al-Sahlani och hennes pappa Abid Al-Sahlani, rapporterar Ekot.

Vad är det för bedrägeri hon misstänks för?

– Det kan jag inte svara på. Den information jag har fått är att hon har delgivits misstanke om brott, säger Anders W Jonsson

Har hon berättat för dig om hur hon ställer sig till anklagelsen?

– Jag vill inte kommentera det. Den diskussion vi har haft är att det pågår en utredning. Den får visa vad som har hänt och vem som är skyldig. Under tiden är det rimligt att hon inte arbetar aktivt med politik.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Det är alltid allvarligt när man som riksdagsledamot blir delgiven misstanke om brott.

Var det hon själv som bad om att få ta time out?

– Hon berättade för mig vad som hade hänt. Sedan diskuterade vi hur vi skulle göra i det här läget. Det är det enda rimliga.

Aftonbladet har sökt Abir Al-Sahlani.

Abir Al-Sahlani har efter denna artikel skrevs friats från alla anklagser.