Nyheter

Sahlin: Dags för Åkesson att erkänna sin bakgrund

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

JÖNKÖPING. Ex-S-ledaren Mona Sahlin talade medan nazisterna marscherade i Jönköping.

Hon anser att motdemonstranterna gjorde rätt i att stoppa nazisternas färdväg – och kräver svar av SD-ledaren.

– Det är dags för Jimmie Åkesson att erkänna sin bakgrund, säger hon till Aftonbladet.

När Mona Sahlin talade surrade polishelikoptrar i luften över hela Jönköping.

Sahlin hade tagit sig till staden, sedan hon själv i fjol hotades av medlemmar från Svenskarnas parti i Visby.

Trots att många befann sig några hundra meter bort där nazisterna från Svenskarnas parti stoppades av motdemonstranter som sittdemonstrerade och skanderade "Sverige åt alla", uppskattade Jönköpings socialdemokrater att omkring 5 000 lyssnade.

– Av alla talarstolar i landet är det här jag helst vill vara. Mot nazismen ringer kyrkklockorna här i Jönköping, precis som man ringde förr mot faror, sa Mona Sahlin från podiet.

– Zlatan var inte svensk, sa en SD-kille. Men det finns inget mer osvenskt än Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti, fortsatte hon och tryckte på att nazismen hotar alla:

– För varje jude som smusslar med kippan, för varje homosexuell som släpper sin partners händer när de vandrar öppet, för varje mörkhyad som är rädd på tunnelbanan krymper friheten för oss alla. Efter Kärrtorp, Malmö, Hökarängen är det på riktigt.

Sahlin: Dags att sluta vara naiv

Så här sa Sahlin till Aftonbladet:

– Första maj är dagen då det fria ordets tankar ska handla om demokrati. Därför är det så oerhört viktigt att vi är här i Jönköping just i dag. I den mån man har varit naiv i Sverige är det dags att sluta vara det efter Kärrtorp, Malmö och Hökarängen. Nazismen måste mötas stenhårt men inte med stenar.

Mona Sahlin ställde sig positiv till de motdemonstranter som blockerat nazisternas marsch genom att sittdemonstrera.

– Det låter i alla fall inte som att det är en våldsam metod eller att de skadat någon fysiskt. I Visby ställde vi oss vid Svenskarnas partis demonstration och vände ryggen till och stod där under hela mötet. Det är ett annat sätt att vara där och visa avsky.
– Svenskarnas parti kallar sig parti men det är en våldsinriktad, våldsförhärligande, våldsanvändande rörelse. Låt oss aldrig glömma det bakom de kostymer de har på sig när de vandrar i Jönköping i dag. Och vill man sitta på en gata för att hindra dem från att gå, är det ett sätt att visa det på.

Kräver svar från SD

Partikollegan Ylva Johansson stod bredvid Sahlin och påminde om att Sverigedemokraterna "är ett parti som har en nazistisk bakgrund".

– Sverigedemokraterna är inte som man har i en del andra länder ett högerpopulistiskt parti, utan det är ett parti som är sprunget ur nazismen.

Mona Sahlin fyllde i:

– Personallianserna är stora mellan de mest extrema från Svenska motståndsrörelsen men också över till Sverigedemokraterna. Alla som inte tror det, läs Expos rapporter så ser man det. Och jag tycker det är dags för Jimmie Åkesson att erkänna sin egen historia, för den påverkar förstås också hur Sverigedemokraterna agerar ute på gatorna i Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert: